Företagen bryter mot reglerna


Money, money …

Det verkar som om den borgerliga regeringen har omvandlat myndigheten Arbetsförmedlingen till en outtömlig kassako för seriösa som mindre seriösa företag. Sveriges Television rapporterar om hur företag som levererar tjänster som etableringslots inte helt lever upp till regelverket.

Västnytt rapporterar om att företag lovar klienter olika typer av lockbeten om de väljer dem som etableringslots. Även Östnytt rapporterar om hur företag utlovar tekniska eller andra ”prylar”. Martin Kruse, upphandlingschef på Arbetsförmedlingen, säger att …

Det är inte tillåtet att låna ut en dator och kräva en motprestation, till exempel att kräva att någon stannar hos leverantören. Det är inte förenligt med god marknadsföringssed.

Det borde inte ha varit så svårt att förutse att det där det finns pengar att göra kommer vinstsökande entreprenörer att fylkas. Det finns förstås de som drivs av en vilja av att utföra goda tjänster samtidigt som de gör vinst. Men det finns även de som i första hand drivs av viljan av att tjäna pengar och i andra hand (kanske) av någon vilja av att göra samhället goda tjänster.

Det är möjligt att Arbetsförmedlingen som uppköpare agerat (och agerar) något godtroget. Myndigheten har säkert en hel del att lära av att verka på en kommersiell marknad. Men det är ju detta som den borgerliga regeringen viljat uppnå. De har inget emot att överföra enkla pengar till det privata näringslivet. De tar gärna kostnaden av att lycksökare tillskansar sig offentliga medel.

Länkar: SVT, Östnytt, Västnytt, SVT Play

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 23 april, 2013, in Arbetsmarknadspolitik and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Företagen bryter mot reglerna.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: