En kontroversiell och stridbar ledamot lämnar Riksbanken


Jag avser att lämna Riksbanken när mitt nuvarande mandat går ut.

Vice riksbanksdirektören Lars E O Svensson har meddelat att han inte ställer upp för omval för en ny period i Riksbankens direktion. Det har i pressen spekulerats om att han inte kommer att få förtroende för ytterligare en period.

Lars har ju varit ganska öppenhjärtlig om att han inte delar majoritetens uppfattning kring räntenivån. Han har vid flera tillfällen meddelat sin uppfattning att genom en lägre ränta skulle flera tiotusentals arbetstillfällen ha räddats.

Han säger att beslutet att lämna direktionen är helt och hållet hans eget. Det finns väl ingen anledning att betvivla det. Samtidigt kan det förstås handla om att avgå med flaggan i topp hellre än att avpoletteras under mer eller mindre förnedrande former.

Det är litet tråkigt att han väljer att lämna Riksbanken. Det har varit välgörande med en öppen och kritisk röst till majoritetens uppfattning. Alla diskussioner mår väl av att det finns personer som hävdar andra åsikter. Det gör att bägge parter slipar bättre på sina argument och därmed utvecklar diskussionen bättre.

Det vore därför bra att som ersättare hitta en annan person som förmår att föra en självständig debatt i denna fråga.

Länkar: SvD, di.se, dn.se, Ekot, di.se, dn.se, di.se, dn.se, Ekot, di.se, di.se, di.se, SvD, SvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 april, 2013, i Blandade funderingar, Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. Leif Andersson

  Enligt vad man läst i media har han svårt att samarbeta med andra och är en teoretiker som stirrar sig blind på sina egna teorier utan att ta intryck av omvärldsfaktorer. För egen del ser jag bara positivt att han lämnar så Ingves som utan tvekan är mest kompetent av alla i Riksbankens ledning får mer handlingsutrymme.

 2. Riksbankens styrränta var 4,75 % I September 2008. Nu är den 1.00 % dvs på nästan 4 år har den sänkts med 3,75 %. Lars E O Svensson skulle vilja ha en ränta på 0.25 % dvs en ytterligare sänkning med 0.75 %-enheter och det skulle ge 60,000 jobb enligt honom.

  Men hallå! Om VARJE sänkning på 0.75 % skulle ha motsvarat 60,000 nya jobb ( = 3,75/0,75 = 5) då skulle det ha skapats 5 x 60,000 = 300,000 NYA jobb under dessa nästan 4 år. Varför finns inte dessa jobb? Ty, vi har istället drygt 400,000 utan arbete.

  Så mycket om Lars E O Svenssons teorier …

  • Leif Andersson

   Kunde inte skrivit det bättre själv. Oroväckande att så många politiker köper dessa populistiska teorier rakt av utan någon som helst form av eftertanke. Men det är väl en lockande tanke att kunna skylla sina egna misslyckanden på Riksbanken.

%d bloggare gillar detta: