Om att inte utmana det som har blivit normalt


En fråga om förtroende

TV-programmet Agenda diskuterade under söndagen hur politiken har anpassats till det borgerliga förklaringsövertaget.

Det kommande valet 2014 kommer att bli väldigt viktigt för de röd-gröna partierna. Det märker man, bland annat, genom den försiktighet varigenom man formulerar sin politik.

Magdalena Anderssons uppgift är att vara bättre än Anders Borg på att bibehålla stabila offentliga finanser. Debatten dem emellan blir till en tävlan i ekonomiskt ansvar. Knappast något politiskt parti vågar att ens viska ordet ”skattehöjning”.

Den borgerliga regeringen utnyttjar detta faktum för att låsa fast oppositionspartiernas argumentation. De borgerliga har på det sättet en enklare uppgift än oppositionen. Å andra sidan har socialdemokraterna tidigare lyckats med att förklara att ett modernt välfärdssamhälle inte kommer gratis. Jag kan hålla med Ursula Berge när hon i programmet säger att …

Det måste ske en viss anpassning till verkligheten. Men man måste ändå våga tro att de socialdemokratiska värderingarna bär. Det självförtroendet tycker inte jag man signalerar i dag.

Ibland känns det som om interna opinionsundersökningar allt för mycket styr vad man vågar säga utåt. Nästan alla partier trängs i den politiska mittfåran med allt mer utslätade budskap. I en sådan situation får det politiska budskapet allt mindre värde. Förtroendet för personen väger mer.

Jag tror på att socialdemokraterna måste våga mer – att stå för sina traditionella värderingar. Socialdemokraterna, tillsammans med MP och VP, kommer dock säkert att manövrera försiktigt inför det kommande valet. Den borgerliga regeringen kommer att spela på sin sammanhållning och peka på det (menar de) splittrade röd-gröna alternativet.

Valrörelsen kommer i slutändan handla om förtroende för personer och delvis om de politiska budskapen.

Länkar: Agenda, SVT

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 22 april, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Håller helt med. Tror det är viktigt att förstå detta med självförtroendet, som Ursula Berge pratade om. Det handlar inte nödvändigtvis om att våga vara vänster – även om det vore trevligt – utan om ett parti som ber om att få leda landet inte kan springa runt som strykrädda hundar.

%d bloggare gillar detta: