Även moderater är missnöjda


Det verkar som om allt fler personer har blivit missnöjda med socialförsäkringssystemet. Enligt SOM-institutets aktuella rapport ökar missnöjet även bland moderata sympatisörer. Maria Oskarson, docent i statsvetenskap vid SOM-institutet, säger att …

Mellan 2004 och 2008 var det ett övervägande mönster att folk blev mer nöjda. Men mellan 2008 och 2012 har missnöjet ökat markant.

Maria säger vidare att man märker en allt större politisering av frågan. Människor som anser sig stå till vänster på den politiska skalan har varit missnöjda med socialförsäkringarna. Det är i sig en nyhet. Jag kan misstänka att detta har att göra med de förändringar som den borgerliga regeringen har genomfört. Men, jämfört med resultaten 2008, så ökar missnöjet även bland sympatisörer till moderaterna. Maria säger till SVT att …

2008 var det mer balans mellan andelen nöjda och missnöjda men nu ser vi även bland moderata sympatisörer betydligt fler missnöjda än nöjda med socialförsäkringarna.

Vi har haft väldigt stora policyförändringar i alla tre systemen och det är väl kanske inte entydigt så att det har funnits stöd hos svenska folket eller ens bland moderata sympatisörer.

Det är uppenbart att de borgerliga partierna med sin retorik lyckades fånga upp ett allmänt missnöje med socialförsäkringssystemen. Man lyckades vinna majoritet för sina tankar att finansiera skattesänkningar genom, bland annat, hårdare villkor i försäkringssystemen. Med den allt mer kritiska bevakningen och rapporteringen kring det svenska välfärdssystemet verkar opinionen nu svänga.

Väljarna har upptäckt att allt mer av den borgerliga regeringspolitiken skändligen har misslyckats. De enda kort de har kvar att spela ut är ett femte jobbskatteavdrag och mantrat om ordning och reda i de offentliga finanserna. Frågan är om dessa frågor räcker för att vinna valet 2014.

Fler som skrivit: Johan Westerholm, Peter Högberg, Martin Moberg, Ola Möller, Kjell Rautio

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 22 april, 2013, i Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Sannigen är väl att retoriken som främst Moderaterna förde inte omtalade den verkliga sannigen.

  Det var glädjen över ett jobbskatteavdrag som arbetstagarna lurades focusera på.
  Men många förstod inte att det skulle tas från arbetstagarnas sociala försäkringar, medan höglönades fallskärmar, bonusar inte alls berördes men där högavlönade fick från vanliga arbetstagares sociala försäkringar.

  Att a-kassan, sjukförsäkringen sänktes skapade förståss skadeglädje hos många.
  Nu börjar det gå upp för många som både blivit sjuka, arbetslösa, eller deras barn som blivit det inte alls har det så bra.

  Samtidigt börjar man inse att sänkt a-kassa, sänkt sjukfösärkring påverkar löner neråt, arbetarskydd och arbetsgivaren kan sätta större press på de som har jobb.

  Bieffekter som de defintionsmässigt korkade arbetstagarna inte hade hjärnkapacitet för att
  se.

 2. Bra artikel, Bert, men det finns mycket mer som gått åt pipsvängen. Jag håller på att sammanställa en egen lista på alla Alliansregeringens misstag./ Abbaeban

%d bloggare gillar detta: