Svartjobben har inte minskat med ROT


Vad döljer sig bakom den vita fasaden?

Kaliber, P1:s program för undersökande journalistik, ger i ett aktuellt inslag en väldigt mörk bild av den del av byggbranschen verksam med ROT-arbeten.

Reportaget visar hur mindre seriösa företag använder svart arbetskraft till att utföra ROT-finansierade arbetsuppgifter. Det handlar om företag som har några ”vitt anställda” som en seriös front utåt. Sedan anställer man gärna personer från östeuropeiska eller andra länder.

Det som uppnåtts med ROT-reformen  är ett ökat vitt kassaflöde mellan kunderna och bolagen. Men, som det sägs i reportaget, hur mycket av det vita som egentligen är vitt, det vet man mycket litet om. I reportaget undersöks vilka verktyg som myndigheterna har att beivra svartarbete inom byggsektorn:

 • Gränspolisen får utföra arbetsplatskontroller på företag som har kontanthantering. Till byggarbetsplatser har de dock inte tillträde.
 • Skatteverkets kontrollanter får inte heller göra oanmälda kontroller på byggarbetsplatser. Tillsynen är begränsad till skrivbordskontroller.

Skatteverket önskar att det skulle införas personalliggare inom branschen (på samma sätt som för restauranger), rätt att göra oanmälda kontrollbesök och månadsrapportering av arbetsgivaravgifterna på individnivå. När det gäller det sist nämnda förslaget bereds förslaget inom regeringen. Den är dock splittrad i frågan och därför har regeringen tagit tillbaka förslaget tills vidare.

Det här är inte första gången jag läser om att rut/rot-reformen inte har lyckats undanröja det svarta arbetet. Det finns rapporter om att den vita och svarta sektorn lever i symbios med varandra. Det finns en vit och seriös front utåt. Men samtidigt används svart arbetskraft för att utföra stora delar av arbetet. Det man uppnått är möjligtvis att tjänsterna oftare betalas av vita pengar (vilket ju är en förutsättning för att erhålla skatteavdraget).

Den borgerliga regeringen vill gärna ge en bild av att man lyckats göra dessa branscher betydligt vitare än vad de kanske har varit. Men det verkar onekligen som att verkligheten är betydligt gråare än vad man vill sken av.

Länkar: Kaliber, Ekot, Ekot

Andra som skrivit: Martin Moberg

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 april, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 7 kommentarer.

 1. Håller helt med!
  Dessutom har inte RUT och ROT med marknadsekonomi att göra.
  Att subventionera vissa marknader är utanför den ekonomiska teorin.

 2. Leif Andersson

  ROT och RUT visar bara hur inkompetenta och korkade svenska politiker är.

 3. Leif Andersson

  Du menar att man är beredd att subventionera kriminell verksamhet för att kunna vinna val?

  • Göran Johansson

   Nej, det menar jag verkligen inte. Det är däremot allt för enkelt och förklenande att påstå att politiker är inkompetenta och korkade.

   Då kan man lika gärna påstå att de som använder dessa avdrag är korkade.

 4. Leif Andersson

  Då återstår bara att man är så desperat att få till ev. nya arbetstillfällen att även extremt tvivelaktiga skattesubventioner av skumraskbranscher accepteras.

  S har ju köpt ROT rakt av så även om den nuvarande regeringen infört det så gäller kritiken även ditt parti.

%d bloggare gillar detta: