Risken för konkurrenssnedvridning är stor


En nystartszon?

Den borgerliga regeringen har bestämt sig för att genomföra ett försök med nystartszoner. Förslaget presenteras i en debattartikel där man mångordigt beskriver de fantastiska insatser man gjort för att minska utanförskapet.

När regeringen första gången presenterade förslaget kom kritik från många håll. Lars Jagrén, chefekonom på Företagarna, säger att …

Risken för konkurrenssnedvridning är stor. Inte minst för att de här områdena inte är helt uppenbara.

Fredrik Johansson, analys och policychef på Stockholms Handelskammare, är även han kritisk till förslaget. Han har tidigare sagt att …

Man hamnar i mycket svåra gränsdragningsproblem. Både geografiskt och vad gäller företagens storlek, och det riskerar att leda till ökad byråkratisk börda för företagen både i regionerna, och för företagen utanför regionerna.

Jag delar den uppfattning som ett antal socialdemokratiska kommunföreträdare gav uttryck för på DN Debatt:

Skattesänkarzoner snedvrider konkurrensen mellan företag inom och utanför zonerna och har en extremt dålig träffbild eftersom arbetsmarknadsområdena inte följer stadsdelsgränser utan oftast är mycket större än så. Två argument som borde fått regeringen att avstå från att ens fundera på denna idé igen.

Nej, de borde i stället lägga sin energi på att göra något åt landets strukturella problem. Det handlar inte om några konstigheter, utan om rejäla satsningar på skola och utbildning samt bostäder och arbete åt alla. För oss socialdemokrater är det också självklart att alla ska få samma möjligheter att växa och utvecklas, oavsett var man bor.

Det är därför olyckligt att regeringen på detta sätt vill särskilja bostadsområden och peka ut människorna som bor i dessa områden som problemet. Arbetslösheten ser inte några stadsdelsgränser, det vet vi och det vet också regeringen.

Länkar: Expressen debatt, SvD, SVT, Ekot, Radio Stockholm

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 20 april, 2013, in Politiska funderingar and tagged , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Risken för konkurrenssnedvridning är stor.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: