Bekvämt för företag som vill utnyttja utländsk arbetskraft


Handel med arbetstillstånd är ytterst handel med människor

I en intervju meddelar Ylva Johansson,  arbetsmarknadspolitisk talesperson för (S), att hon avser att agera i Riksdagen för att göra handel med arbetstillstånd olagligt. Ylva säger att …

Detta är allvarligt och upprörande. Handel med arbetstillstånd är ytterst handel med människor och det är vad regeringen öppnat för med den här lagstiftningen.

Ylva kommer vidare att kräva en vandelsprövning av företag som ska anställa utländsk arbetskraft. Hon vill att arbetserbjudandet som ligger till grund för beslutet om arbetstillstånd ska vara rättsligt bindande. Ylva vill vidare att myndigheterna ska få resurser för att kontrollera att det faktiskt betalas ut löner.

Det är bra att Ylva tar detta initiativ. De fackliga organisationerna har upptäckt många fall där personer som fått arbetstillstånd arbetar till villkor sämre än fackliga avtal. Man har upptäckt många fall där man bryter mot svensk lag och motsvarande bestämmelser. Det är ovärdigt ett land som Sverige att omfattande och organiserat missbruk av den svenska lagstiftningen kan få ske.

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 20 april, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Bekvämt för företag som vill utnyttja utländsk arbetskraft.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: