Det behövs högre skatteuttag för att finansiera välfärden


Det har något försiktigt börjat föras debatt om det svenska skattesystemet. Den borgerliga regeringen driver ju tesen att sänkta skatter (och därmed liknande avgifter) är lösningen på alla möjliga samhällsproblem. Delar av regeringens program har (mer eller mindre motvilligt) accepterats av den politiska oppositionen.

Socialdemokraterna har meddelat att man inte kommer att höja inkomstskatterna för ”vanligt folk”. Däremot är man inte lika övertygade som regeringen i det förträffliga med rabatterade sociala avgifter och halverad restaurangmoms. Det verkar ju inte som om dessa reformer har skapat den mängd arbetstillfällen som regeringen hoppats på. Den borgerliga regeringen låter sig inte störas av sådana obehagliga uppgifter. De synes orubbliga i sin uppfattning.

Lars Calmfors är nationalekonom och har varit ordförande för Finanspolitiska rådet. I den rollen har Lars både gett ris som ros till regeringen för den genomförda finanspolitiken. Lars är i grunden nöjd med de fyra genomförda jobbskatteavdragen. Han delar regeringens uppfattning om att dessa reformer har varit sunda. Han är dock inte lika övertygad som regeringen om att ett femte jobbskatteavdrag är klok politik. Han är kritisk till andra delar av den borgerliga politiken. Han säger att …

Sedan kan man alltid diskutera om en del av de skattesänkningar som regeringen har gjort har varit så välavvägda. Det gäller då den sänkta restaurangmomsen som jag inte tror ger särskilt många jobb, samt de lägre arbetsgivaravgifter för ungdomar. Där finns det möjlighet att höja skatterna.

Han säger vidare att det långsiktigt krävs ett högre skatteuttag för att kunna finansiera välfärden. Jag delar den uppfattningen.

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 19 april, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 10 kommentarer.

 1. 75 % är inte nog för en vanlig arbetare? (enligt Swedbanks beräkning)
  Lägg av.

 2. Han räknar med arbetsgivaravgiften, inkomstskatten och momsen.

  Vid genomsnittslön dvs 30,000 kr i bruttolön ser resonemanget ut så här på ett ungefär:

  31,42 % arbetsgivaravgifter ger 9,426 kr till statskassan. Inkomstskatten på 30,000 kr blir ca 7,000 kr. Nettot 23,000 kr genererar 25 % moms dvs 5,750 till statskassan.

  9,426 + 7,000 + 5,750 = 22,176 / 30,000 = 73,92 %

  • Göran Johansson

   Tja, de sociala avgifterna går inte till statskassan. Ska ju finansiera socialförsäkringssystemet. Undantar vi pensionerna går ju systemet med överskott. Men det överskottet har ju använts för att finansiera jobbskatteavdragen.

 3. Jo, ca 10% allmänn löneavgift går direkt till statskassan. En ren statlig skatt som ALLA inkomsttagare betalar.

 4. Sen tillkommer TV-avgift, skatt på el, skatt på olja / bensin (ca 75% av priset) etc etc

 5. Leif Andersson

  Det som främst borde införas för att dra in pengar till statskassan är följande:

  – Slopad ROT och RUT.
  – Återställd fastighetsskatt.
  – Avskaffade ränteavdrag.

  • Det behövs inte mer skatter, tvärtom.
   Det uppskattas att det offentlig slarvar uppemot ca 100 miljarder varje år i dåligt genomförd offentlig upphandling.

   Hur många fler generationer meningslösa JAS plan, stridsvagnar etc ska vi slösa hundratals miljarder på ?

   Ett förenklat skatte och bidragssystem skulle spara tiotals miljarder för det offentliga varje år.

   Hur många värdelösa galna infrastrukturprojekt typ Hallandsås-hål, samhällsekonomiskt ruttna järnvägsspår etc ska vi bekosta ?

   Hur länge ska vi slösa miljarder på att behålla landstingens organisation.

   Etc etc.

   Politiker har fått för mycket pengar att spendera och de vill bara ha mer. Använder de pengarna förnuftigt borde vara en fråga man ställer sig …

 6. Af Dunkelspel

  Skattesmitningen uppskattas till 133 miljarder, fast dessa pengar är borgeriet måttligt intresserade at få tag på.

  Kan det ha att göra med att det kärnväljare det gäller?

  • Både skattesmiteriet och bidragsfusket skulle minska betydligt genom enklare skattesystem, bättre kontroller och sammanslagning av alla bidragssystem till ett.

   Gör man detta samt slutar slänga bort alla dessa miljarde på dåligt genomförd offentlig upphandling samt slöseriet på oekonomiska infrastrukturssatsningar / vapensystem och tar bort landstingen så skulle vi kunna sänka skatterna rejält för vanliga löntagare OCH få bättre välfärdssystem.

   Av någon anledning verkar inga partier i riksdagen så intresserade av att ta helhetsgrepp, det har historien visat. Socialisternas enda modell är att skrika om att höja skatterna än mer …

%d bloggare gillar detta: