Statistiken över polisanmälda arbetsmiljöbrott kan vara missvisande


Det är allvarligt att så få arbetsgivare döms för att ha orsakat att en anställd har skadats, blivit sjuk eller till och med dött på jobbet.

Arbetsmiljöverket konstaterar i en rapport att endast 2 % av anmälda arbetsmiljöbrott leder till fällande dom. Verket säger i rapporten att en viktig orsak till detta är att olycksfall rubriceras olika av polisen i olika län. Ibland kallas de ”olycka”, ibland ”brott”. Anna Middelman, chefsjurist på Arbetsmiljöverket, säger

Vi på Arbetsmiljöverket kommer att påtala dessa problem för polisen i vårt pågående samarbete, och vi är beredda att göra vad vi kan för att vi ska komma tillrätta med situationen.

Rapporten har skrivits av fyra forskare på vid Kriminologiska institutionen i Stockholm. De säger i rapporten att även allvarliga personskador i arbetet tenderar att beskrivas som olyckor istället för brottsliga handlingar när de inte har en uppenbar koppling till våld.

Arbetsmiljöverket har granskat de 6 152 polisanmälningar som lämnades in mellan 2006 och 2010. Bara 124 av dem ledde till fällande domar.
 Rapporten säger att det har blivit något bättre sedan 2010 då åklagarmyndigheten inrättade en särskild enhet för miljö- och arbetsmiljömål.

Det känns inte särskilt tillfredsställande att rättsläget när det gäller arbetsolyckor fortfarande verkar väl osäkert. Det är verkligen inte bra att polismyndigheten kategoriserar händelser kring arbetsolyckor så olika som rapporten antyder. Det krävs verkligen en bättre ordning om arbetsmiljön ska kunna förbättras och de allvarligaste olycksfallen kunna minimeras.

Länkar: Arbetet, da.se, Ekot, vlt, Fastighetsfolket, ka.se, Arbetsliv

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 12 april, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Statistiken över polisanmälda arbetsmiljöbrott kan vara missvisande.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: