Skolan en väsentlig del av ett ständigt pågående demokratibygge


Många skolbolag har tjänat pengar men var är de stora vinsterna för eleverna i lärande som kan motivera vårt svenska risktagande?

Christian Nööjd svarar för ett intressant inlägg i debatten om vinstdrivande skolor. Han hävdar i sitt inlägg att den svenska skolan har en extrem utveckling.

Han kritiserar ur ett näringslivsperspektiv det svenska systemet med fristående vinstdrivande skolor. Han skriver att det svenska exemplet är helt oprövat och endast borde kunna försvaras om det samtidigt gav de svenska eleverna stor utdelning i form av kunskap. Christian ser dock inga sådana resultat. Han skriver att …

Många skolbolag har tjänat pengar men var är de stora vinsterna för eleverna i lärande som kan motivera vårt svenska risktagande?

Christian ställer riskkapitalbolagens kortsiktigare perspektiv i motsats till elevernas mer långsiktiga. Christian …

… förundras över att en charterresenär har ett större skydd för att kunna ta sig hem från solsemestern än vad en elev har att kunna slutföra sin gymnasieutbildning.

Han säger avslutningsvis att …

Skolan är en väsentlig del av det ständigt pågående demokratibygget i Sverige. Det ställer andra krav än de som finns på riskkapital och vinstdrivande företag. Jag undrar om våra politiker på något sätt kan markera den demokratiska uppgiften istället för att inspireras av tankesmedjor med tunnelseende?

Visst är det så att de svenska politikerna genomför ett gigantiskt experiment med det svenska skolsystemet. Det fanns säkert någon gång en önskan om att ge större utrymme för engagerade pedagoger att utveckla den svenska skolan. Praktiken har dock blivit att friskolesystemet domineras av ett antal skolkoncerner med riskkapital bakom sig. Deras primära drivkraft är att snabbt tjäna pengar – inte att utveckla skolans pedagogik.

Länkar: SvD Brännpunkt, SvD Brännpunkt

Andra som skrivit: Jari Puustinen, Martin Boberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 11 april, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Skolan en väsentlig del av ett ständigt pågående demokratibygge.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: