Sätt stopp för det brutala utnyttjandet av människor!


Stoppa den cyniska behandlingen av människor från andra länder

Företrädare för fem fackliga organisationer inom LO skriver i ett inlägg om behovet av att reformera lagstiftningen om arbetskraftsinvandring. De pekar på de missförhållanden som uppmärksammats i media och av fackliga företrädare. Det förekommer att arbetare luras att komma till Sverige under falska förespeglingar.

Den borgerliga regeringen har visat stor motvilja mot att vidta ens de minsta justeringar av lagstiftningen. Häromdagen meddelades av två ledamöter (M) av Sveriges Riksdag att den borgerliga regeringen avser att komma med förslag för att förbättra situationen. Dock gavs inga som helst ledtrådar om på vilket sätt man avser justera lagstiftningen.

Olika fackliga organisationer har återkommande presenterat förslag för att förändra gällande lagstiftning. I det aktuella inlägget presenteras fem förslag:

  • Förhindra lönedumpning
  • Stoppa fusk och brottslighet
  • Stärk rättssäkerheten
  • Inför huvudentreprenörsansvar
  • Förhindra utnyttjande

Borgerliga företrädare brukar hävda att fackliga och andra till lagstiftningen kritiska företrädare vill stänga gränserna. Det är ju sådant snömos som de brukar hävda i frågor där de saknar egna svar och/eller förslag.

Det finns ju ett ordspråk som säger att ”… som droppen urholkar stenen …”. Det lär komma att kräva rätt så mycket droppar från fackliga och andra organisationer innan regeringen överväger några som helst avgörande förändringar av lagstiftningen.

Vi kommer nog att få läsa fler artiklar om arbetare som luras till Sverige för att arbeta under falska villkor.

Länkar: Aftonbladet debatt, Kalla fakta

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 5 april, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Du har helt rätt i att detta måste ses över. Tyvärr är det ofta landsmän som lurar landsmän och det tycker jag känns extra besvärande.

%d bloggare gillar detta: