Moderater säger sig vilja stävja och motverka missbruk


Kommer att presentera nya förslag

Gunnar Axén och Mikael Cederbratt går i ett debattinlägg till försvar för den generösa lagstiftningen om arbetskraftsinvandring. Man förstår av herrarnas argumentation att lagen i stort sett fungerar alldeles utmärkt.

De meddelar dock oss läsare att det finns några svarta fläckar på den annars rena ytan. De medger att det finns arbetsgivare som utnyttjar de arbetare som beviljas arbetstillstånd. De säger därför att …

För att ytterligare motverka att människor som kommer till Sverige för att arbeta utnyttjas, kommer alliansregeringen därför under våren att presentera nya förslag som ytterligare avser stävja och motverka missbruk inom ramen för reformen.

De gör dock inga som helst antydningar om på vilket sätt eller vilka justeringar av lagen de avser att presentera. Inlägget känns mest som ett sätt att visa att man förstår situationen och att försöka visa någon sorts handlingskraft. Det enda tydliga besked de ger är att man minsann inte eftersträvar att stänga dörrar som de menar att facken och socialdemokrater vill. Deras påstående verkar något överdrivet men dock i stil med den typ av retorik som den borgerliga regeringen tillämpat.

Hotell och Restaurangfacket, som har störst erfarenhet av de negativa effekterna av lagstiftningen, föreslår några förändringar av lagen:

 • Migrationsverket måste ha ett tydligt uppdrag att inte bara fatta beslut utan också att följa upp de beslut de fattar. Missbruk av systemet måste vara kopplat till tydliga sanktionsmöjligheter mot företagen som bryter mot regelverket.
 • Det anställningsavtal som arbetsgivaren lämnar in som underlag för ansökan hos Migrationsverket måste vara bindande. Idag sker ansökan på ett avtal medan den som blir anställd oftast får ett annat avtal med andra villkor och lönenivåer.
 • Arbetstagare som träder fram och söker hjälp ska inte riskera utvisning. Istället ska de garanteras att stanna arbetstiden ut och ges möjlighet att söka nytt arbete.

HRF:s krav synes mig vara väldigt hovsamma och rimliga och handlar verkligen inte om att stänga dörrar. Snarare handlar det om att tillförsäkra de som kommer till Sverige rimliga villkor. Gunnars och Mikaels inlägg visar ganska tydligt att Moderaterna och regeringen inte vill göra några avgörande ändringar av lagen. Det kommer säkert att presenteras några kosmetiska förslag som kommer att presenteras som mer radikala än vad de egentligen avser att vara.

Detta Gunnars och Mikaels inlägg synes mest vara snömos

Länkar: SvD, dn.se

Andra som skrivit: Thord Ingesson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 2 april, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Sverige har genom Alliansen inträde som makthavare i Svensk politik blivit ett social experimentland.
  Man kan likna det vid det som skedde i Chile 11 sep -73.
  Allt går ut på att förtrycka och hela tiden skapa pålagor för folk i svag ställning.
  Det har gått så långt så idag klarar sig folk inte på a.kassa, sjukförsäkringen, eller försörjningsstödet.

  Valet står mellan repet, eller kriminalitet.

  Att det sedan blir så är precis den ordning i vilket detta är uträknat.
  På det så håller man polisverksamheten låg för att detta till slut ska få folkets röst att krika att man måste göra nåt åt detta.

  Därmed kan fängelser privatiseras, en bättre polismakt skapas, och via privata fängelsers vinster lobba till politiker att det måste bli lättare ”haffa ” folk som är arbetslösa, sjuka, eller kort sagt socialt utslagna.

  Så pågår sedan -70 i USA där fängelserna fått se ökning av de som skakar galler med 800%.
  Kort sagt privata fänhelser är en enorm tillväxtbranch.
  Samma utveckling sker i Storbritannien där man också privatiserat fängelser.

  Redan 2001-2002 när Reinfeldt satt som ordförande i justitieutskottet föreslog han privatiserad fångvård.

  Men sakernas tillstånd måste ske i rätt ordning.
  Föst slå sönder de sociala skydden. Sedan haffa folk.

  Vad som faktiskt behövs är att de ledare som skapade denna vidriga politik borde sättas bak om lås och bom. Skyldiga anser jag är Björklund, Maud O, Reinfeldt,
  De skapade genom falsk retorik Alliansen och därmed fick de tillstånd genom falsk varuuppysning genomföra detta experiment , Sedan 2006 har fler brottslingar tillkommit
  som fortsätter bryta mot mänskliga rättigheter och genomför ökat lidande för folk i svag ställning.

  Man kan bara hoppas dessa själva får ett lidande en dag,

%d bloggare gillar detta: