Löneskillnaden startar när barnen kommer


De fackliga organisationerna inom industrin har tackat nej till det slutbud som de opartiska ordförandena lämnade till parterna igår (påskdagen). IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe säger att …

Nivån på löneökningar är för låg. Dessutom saknas förbättringar av föräldralönen, vårt krav om en försäkring med utbyggnad från fem till sex månader ligger fast.

Det är tydligt att en huvudorsak till att samtliga parter tackat nej till budet är att det inte finns någon lösning kring frågan om en föräldralöneförsäkring. En sådan försäkring innebär ett tillskott till föräldrapenningen. De fackliga organisationerna inom LO är överens om att man vill ha en sådan lösning genom en avtalsförsäkring. Därigenom säkerställs att samtliga förbund och branscher får en sådan försäkring.

IF Metall, som har föräldralön upp till fem månader inskrivet i sina kollektivavtal, har krävt att LO och Svenskt Näringsliv ska bli färdiga med en lösning innan man skriver under branschavtal. Svenskt Näringslivs (SN) vice VD Christer  Ågren har å sin sida krävt att sådana avtal är undertecknade innan SN är beredda är att inleda avslutande samtal i frågan.

Parterna låser varandra i denna fråga. Men de fackliga parterna har fog för sin blockering. Arbetsgivarna kommer knappast att ingå några som helst förändringar av kollektivavtalens försäkringar om man redan har ingått avtal på branschnivå. Därför måste de fackliga organisationerna markera betydelsen av detta krav på detta sätt. Föräldralön är ett viktigt fackligt krav. Som Unionens ordförande Cecilia Fahlberg säger

Den är väldigt betydelsefull när det gäller jämställdhet. Vi vet att löneskillnaden startar när barnen kommer. Tyvärr är det så att männen tjänar mer än kvinnor och att många tänker: ”jag kan inte vara hemma eftersom vi förlorar pengar”. Föräldralön utöver försäkringskassans ersättning är extremt viktig. Vid sidan av lönekartläghgningen är det största bidraget till att åstadkomma jämställda löner.

Parterna fortsätter tydligen att förhandla för att lösa upp kvarstående knutar som nivån på löneökningarna och (för IF Metall) delpension.  Men från och med idag gäller avtalslöst tillstånd på flera av de stora avtalsområdena. Det innebär att parterna kan börja varsla om konfliktåtgärder.

Länkar: SvD, Arbetet, Arbetet, da.se, da.se, da.se, Arbetet, TCO-tidningen, SvD, dn.se, Ekot, SVT, Ekot, dn.se, di.se, SvD, SvD, ingenjören, Kollega, vlt, di.se, Arbetet, Arbetet, Handelsnytt

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 1 april, 2013, i Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Löneskillnaden startar när barnen kommer.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: