Unga arbetslösa har betalat priset


I syfte att hävda ”arbetslinjen” reformerade den borgerliga regering som tillträdde efter de allmänna valen 2006 arbetsmarknadspolitiken. Politiken byggde på två delar – piskan och moroten. Regeringen började med att förändra arbetslöshetsförsäkringen. Förändringarna innebar att det blev svårare att kvalificera sig för ersättning samt fördyringar av avgiften för stora grupper av a-kassemedlemmar. För det andra genomfördes fyra jobbskatteavdrag för att stimulera de arbetande att arbeta mer.

Denna politik har inneburit att allt fler av de ofrivilligt arbetslösa inte längre erhåller ersättning ur arbetslöshetsförsäkringen. Allt fler långvarigt arbetslösa har blivit utförsäkrade. Allt fler, framför allt ungdomar, lyckas över huvudtaget inte kvalificera sig för ersättning. En aktuell rapport från LO visar att antalet arbetslösa unga som får ersättning från arbetslöshetsförsäkringen har sjunkit med 76 % sedan 2006. Detta har skett trots att arbetslösheten har ökat. Thomas Carlén, LO-ekonom, säger att …

Vi ser att unga drabbats särskilt hårt av regeringens försämringar av arbetslöshetsförsäkringen. Bortagandet av studerandevillkoret gjorde att många unga tappade förankringen till arbetslöshetsförsärkingen. Eftersom unga också har en svagare förankring på arbetsmarknaden och till större del jobbar med tidsbegränsade anställningar och på deltid, har de också drabbats hårdare av de stramare reglerna för att kvalificera sig till ersättning.

Andelen unga arbetslösa som får ersättning från en  a-kassa i dag är cirka tio %. Det verkar onekligen som om de unga arbetslösa i hög grad fått betala priset för att andra ska få sin skatt sänkt.

Länkar: Arbetet, SVT, dagens arena, TCO-tidningen, Fastighetsfolket, ka.se, Tidningen Vision, dagens arena

Andra som skrivit: Leine Johansson, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 mars, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Tycker fackföreningar borde gå ut ställa sig vid matvaruaffärer typ Coop Forum. Ica-Maxi
  erbjuda typ en gratis Hamburgare om unga går med i facket och går på två fackmöten varje år.

  Jag som fackmedlem skulle gärna vara med och sponsra en del av dessa hamburgare för att unga skulle komma in i facket vara på möten höra vad fackets historia handlar om.
  och uppmana till kamp mot nedrustningen av sociala skyddet åt folket.

  Som politiken förs idag med nedmontering av sjukförsäkring a-kassa kommer en social bomb som grädde på moset.

  Det innebär lidande för drabbade. men det kommer även visa sig i kriminalitet.
  Där kriminalitet egentligen blir legalt.

  Får du inga pengar så blir Kriminalitet legalt.
  vad är alternativet till överlevnad?

  • Göran Johansson

   Bert, om det vore så enkelt som att endast bjuda på hamburgare för att få fler ungdomar som medlemmar.

%d bloggare gillar detta: