Inga hållbara argument att sänkta lägstalöner skulle ge högre sysselsättning


Handels har presenterat rapport med rubriken ”Hög lägstalön lönar sig”. I rapporten jämförs lägstalöner och arbetslöshet i 27 olika länder. Resultatet, enligt rapporten visar att det inte finns belägg för att för höga lägstalöner skulle innebära högre arbetslöshet.

Rapporten visar snarare att arbetslösheten är lägre i länder med hög lägstalön än i länder med låg lägstalön. Detta gäller både arbetslösheten bland ungdomar och i hela befolkningen.

Det är väl ingen större gissning att Svenskt Näringsliv och företrädare för borgerliga partier kommer att avfärda Handels rapport som humbug och för ovetenskaplighet. Som Handels ordförande Lars-Anders Häggström säger …

Deras argumentation faller platt. Det finns inga hållbara argument för att sänkta lägstalöner skulle ge högre sysselsättning.

Se och lyssna till Agneta Berge förklara varför det är lönsamt att höga lägstalöner:

Länkar: Handelsnytt, dagens arena

Andra som skrivit: Roger Mörtvik

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 mars, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Orkar man ta sig igenom rapporten, som jag just gjort, inser man att för att rapporten skall vara trovärdig måste ett grundantagande göras: att lönerna påverkar antalet tillgängliga arbetsplatser och inte tvärtom. Rapporten tar inte hänsyn till makroekonomiska variabler som vissa skulle hävda har större påverkan på arbetsmarknaden. Och lönesättningen påverkar i sin tur dessa makroekonomiska variabler. Rapporten vilar på väldigt subjektiva antaganden och för den som kan sin statistik – ett subjektivt a priori ger ett subjektivt a posteriori. Det är inte för inte som man säger att det finns lögn, förbannad lögn och statistik. Så, kortfattat, rapporten har enorma brister i objektivitet och bör därmed förkastas till propagandans skräphög.

    Om man nu är ute efter objektiv sanning vill säga. Är man endast ute efter att stärka ens egna politiska preferenser, är denna rapport ett ypperligt propaganda material för redan frälsta socialdemokrater, vänsterpartister och andra obskyra lenininspirerade tokar.

%d bloggare gillar detta: