Industrifacken avvisar avtalsbudet


20130316-171916.jpg
Facken inom industrin har idag avvisat de opartiska ordförandenas avtalsförslag. IF Metalls ordförande Anders Ferbe säger att …

Avtalsvärdet är för lågt särskilt för en avtalsperiod på 36 månader. Det saknas en lösning på delpensionerna och på föräldralönefrågan. I budet finns heller inget krontalspåslag för dem med löner under 25 000 kronor i månaden. Och vi saknar ett resonemang om lägsta löner.

I budet föreslås lönenivåer på IF Metalls teknikområde om 1,5, 1,5 och 1,6 %. Till det kommer måltal för andra och tredje avtalsåret på 0,4 och 0,5 %. Den totala kostnaden för arbetsgivarna för de tre avtalsåren är 6 % (inklusive 0,5 % för delpension).

Det är uppenbart att man inte kommit framåt på något av de för IF Metall viktiga områdena. De föreslagna nivåerna är för låga, man har inte kommit ända fram vad gäller delpension. En knepigare fråga är ju frågan om lägstalöner och höjning av löner under 25.000 kr med ett fast krontal. Här är ju IF Metall överens med övriga LO-förbund om hur låglönesatsningen ska se ut.

Till det kommer att förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv gällande avtalsförsäkringarna inte är klara. Här är LO-förbundens viktigaste krav ett införande av en föräldralöneförsäkring. IF Metall har redan reglerat sådana frågor i sina riksavtal. En lösning genom avtalsförsäkring måste ju avlösas i IF Metalls gällande avtal.

De utsedda opo har verkligen att slita med kreativa avtalslösningar den kommande veckan.

Länkar: Arbetet, ingenjören, da.se, da.se, Arbetet, di.se, dn.se, SvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 16 mars, 2013, i Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Industrifacken avvisar avtalsbudet.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: