Om en framgångsrik skattjakt


2012 fick Skatteverket in nästan 800 miljoner kronor!

Dagens Nyheter rapporterar om att Skatteverkets jakt på pengar som undanhållits skatt i Sverige verkar bli allt mer framgångsrik. Under 2012 fick myndigheten in nästan 800 miljoner kronor i jakten på inkomster och kapital som svenskar gömt utomlands för att slippa skatt. Denna summa är den högsta hittills  i den satsning som sjösattes 2006 av Skatteverket.

Utredningarna kan både ta lång tid och vara komplicerade. Göran Haglund, skatterevisor på Skatteverket, säger till DN att …

Detta kan ta tid då information från ett land kan göra att vi måste vända oss till ett annat land vars uppgifter kan medföra att vi måste fråga ett tredje. Beslut som fattas 2012 kan alltså avse händelser som inträffat upp till fem år tidigare.

Orsaken till denna goda utveckling finns att hämta i att Sverige har skrivit ett 40-tal informationsutbytesavtal med olika länder. Dessa avtal har även inneburit att ganska många personer har inkommit med, så kallade  självrättelser. Det innebär att personerna korrigerar sina deklarationer i efterhand.

Detta är verkligen en glädjerik utveckling. Det är bara att jobba på! Skatteverket saknar visst 133 miljarder kronor som borde ha betalats i skatt. Summan motsvarar fem procent av Sveriges BNP.

Länkar: dn.se, dn.se, SvD, di.se

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 14 mars, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om en framgångsrik skattjakt.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: