Delade turer kommer på andra plats i jävlighetsligan


Jag är på jobbet i 13 timmar och får betalt för tio.

Kommunal rapporterar om att omkring 100.000 av förbundets medlemmar har arbetsdagar med ofrivilliga och obetalda håltimmar. Denna verklighet döljs under det något oskyldiga begreppet ”delade turer”.

För arbetsgivarna innebär detta sätt att organisera arbetsdagen stora fördelar. De kan bemanna arbetsstyrkan efter behov och arbetsbelastning.

För den arbetstagare som önskar arbeta fler timmar (gärna heltid) innebär det att arbetsdagen blir långt utdragen. Arbetsdagen delas upp i två eller fler arbetspass med däremellan uppdelad ”fri tid”. Denna fria tid blir ofta ganska meningslös och används allt som oftast som en väntan på att påbörja nästa arbetspass.

Enligt Kommunal innebär de aktuella resultaten av deras granskning en ökning sedan föregående undersökning. Det är tydligt att fenomenet med delade turer är betydligt vanligare i arbetaryrken. Det säger väl något om arbetstagarnas position på arbetsmarknaden. Kommunal säger att anställda med timanställningar är mer benägna att acceptera sådana arbetsdagar i en from förhoppning att en dag få en fast anställning.

Frågan hanteras idag i en arbetsgrupp mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Om arbetsgivarna inom den offentliga sektorn vill kunna attrahera personal på sikt lär de bli tvungna att finna ut bättre sätt att organisera heltidsarbete. Professorn Torbjörn Åkerstedt säger om delade turer att …

Vi har gjort en studie av vilka arbetstider som finns i Sverige och vilka problem de utgör. Då kommer delade turer på andra plats i jävlighetsligan.

Läs även Kommunals utredare Yeshiwork Wondmeneh reflektioner kring arbetsformen ”delade turer” och vad de betyder för kvinnors hälsa!

Länkar: ka.se, dn.se, Ekot, ka.se, dagens arena, Arbetet, ka.se, Östnytt, Aftonbladet

Andra som skrivit: Yeshiwork Wondmeneh, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 13 mars, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Delade turer kommer på andra plats i jävlighetsligan.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: