Sätt kvalitet och social utjämning främst


Socialdemokratin borde nu visa att det är ett reformistiskt parti som har förmåga att lära av misstag

Carl Tham har skrivit ett för socialdemokraterna självkritiskt inlägg kring utbildningspolitiken. Carl konstaterar inledningsvis att den svenska skolan i början av 1990-talet hörde till de som bäst lyckades med undanröja de ”socioekonomiska skillnadernas betydelse för skolresultaten”. Skolorna var likvärdiga och det var små skillnader mellan olika skolor. Som Carl säger det var detta under den så kallade ”flumskolans” höjdpunkt.

I takt med det systemskifte som Moderater och Folkpartister drev på med understöd av Miljöpartiet och enskilda socialdemokrater har försämrade resultat kommit i skolan. Carl säger att valfriheten framför allt gynnar barn från hem med studietraditioner. Effekten förstärks av den, enligt Carl, ofrånkomliga skiktning av skolorna som sker. Carl säger vidare att …

De enda som verkligen har gynnats av systemet är aktieägare i utbildningsbolag som bedriver en praktiskt taget riskfri verksamhet på skattebetalarnas bekostnad.

Carls slutsats är att socialdemokraterna har bidragit till att i grunden slå sönder den en gång jämlika skola där klass och bakgrund spelade en mindre roll för resultaten. Carl vill därför skapa ett nytt styrsystem som sätter kvalitet och social utjämning främst.

Carl har en poäng i att partiet har bidragit till dagens skolsystem. Och det är tydligt att utvecklingen inte kan göra socialdemokratiska politiker särskilt lyckliga. Vi har en utveckling där elever från familjer större studietraditioner lyckas bättre. Det behövs därför ett tydligare fokus på en (S)-märkt utbildningspolitik med den inriktning som Carl önskar.

Andra som skrivit: Martin Moberg

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 8 mars, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Leif Andersson

    Om jag inte minns fel var det S tillsammans med V som drev igenom kommunaliseringen av skolan vilket var startpunkten för förfallet.

%d bloggare gillar detta: