Om ett problem med rättssäkerheten


Chansen att få rätt mot Försäkringskassan varierar kraftigt mellan landets förvaltningsrätter.

Enligt en artikel i Dagens Nyheter kommer myndigheten Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, att granska hur Förvaltningsrätterna och Kammarrätterna dömer i olika typer av socialförsäkringsfrågor. ISF har konstaterat att det finns en oroväckande skillnad i hur de olika domstolarna dömer i dessa typer av frågor. Per Molander, generaldirektör för ISF, säger …

Vi har fått indikationer om att det finns betydande variationer. Om vi inte får en rimlig förklaring till de här skillnaderna sitter vi med ett problem vad gäller rättssäker­heten.

Som det nämns i artikeln kommer ISF inte enbart att granska utfallet i domstolarnas domar. Man kommer även att granska hur domstolarna praktiserar, den så kallade, officialprincipen. Artikeln beskriver att Officialprincipen …

 … innebär att rätterna måste se till att det finns tillräckligt med underlag innan de fattar sitt beslut. Det kan exempelvis saknas uppgifter och medicinskt referensmaterial som skulle kunna gagna personen som har överklagat Försäkringskassans avslag på en ansökan.

Granskningen beräknas ta ett år. Det ska bli intressant vad myndigheten kommer fram till. Det är ju verkligen viktigt att domstolarna gör en likartad bedömning när de avger sina domar.

Länkar: dn.se, Arbetet, SVT

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 mars, 2013, i Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Domstolarna borde inte ta hänsyn till de medicinska expetis som föräkringskassan åberopar i domstolsförhandlingar. De medicinska rådgivarna får ej kallas läkare då de inte undersöker patienten. De står därför ej under socialstyrelsens tillsyn och kan därför helt utan vidare lämna de råd som handläggare frågar efter. De betalas av försäkringskassan. Efterom handläggarna tar på sig rollen som motpart är de också därmed också jäviga.

  Handläggarna ställer sig av någon anledning redan från det ärendet kommer in på ders bord som motpart till den sökande och ger ledande frågor till de medicinska rådgivarna. Rådgivarna svarar som handläggaren vill och handläggarna använder deras svar som bevisning i domstol.
  Det hade varit skillnad om handläggarna hade agerat enligt förvaltningslagen Om de agerat opartisk då hade råden haft ett visst värde Handläggarna hade då ställt objektiva frågor som lett till att ärendet handlaggt så snabbt och billigt som möjligt.(FL)
  Nu gör de i stället tvärtom Handläggarna avslår på osunda partiska grunder och ärenden går år ut och år in i domstolarna och dessutom flera omgångar. Detta är ett slöseri med skattemedel utan like. Det är ochså en perhörd misshandel av redan skadade personer som får hela sin ekonomis raserad av tilltaget.
  Ingen tjänar på det. Den enda anledningen man kan se till förfallet är att det gått någon form av prestige i processerna som gör att handläggaren har ett egetintresse i att vinna,som de verkar se det ”slaget” om försäkringstagarnas öden. Dessa skall till varje pris, synes det, inte någonsin ha en chans att få en rättsäker upprättelse eller ett värdig liv.Man baxnar ibland när man ser hur de går tillväga.

 2. Lagens tillämpning tycks ha blivit en ”vedertagen” attitydssfråga, i egen, regional, nordsvensk tappning!

  Även det sk ohälsotalet är ju ungefär dubbelt så högt i Norrbotten jfr med O8-orna så domstolarna ser mildare på saken där uppe och domarna blir därefter. Hur skulle man annars kunna förklara dessa enorma skilllnader i utfall?

  Enklare dvs ”fyrkantigare” regler och §-er som lämnar mycket mindre utruymme för egen tolkning och hänsyn ser jag som en enkel och billig lösning. Men därmed skulle även antalet byråkrater på området kunna minskas drastiskt vilket inte kommer att göra mitt förslag särskilt populärt… MVH

  • Göran Johansson

   Å andra sidan kanske de däruppe är av hårdare virke än vekliga 08:or. De där norrlänningarna jobbar och jobbar tills kroppen tar slut. 08:or tycks gå till akuten så fort det kliar i näsan.

   Å andra sidan är det förmodligen väldigt bra att man djupdyker i orsakerna till skillnaderna i bedömning av lagstiftningen. Det vore ju bra att vi andra slipper spekulera.

 3. Nja, om ”de däruppe” vore av ”hårdare virke” så skulle de nog inte ha mer än dubbelt så högt ohälsotal jrf med 08-orna. Kolla detta och särskilt förändringen från 2000 år för år framåt:

  http://www.forsakringskassan.se/statistik/sjuk/ohalsomatt/ohalsotalet/grafik4/grafik4/!ut/p/b1/hZTZkqo6GIWfpR-AJhAGuYyAMoZ5vLEEEZlEEUV4-mOf2nWquvvs7uQqqe9fSdZK_WRKxmR63j-qcj9W_XnffqxTbgcpAIQ1hYAVIhaovOxZSAxoAJkXkLwA8JeBwJd6WxKB6uqWyG1pKBrUn_r_gJWLeKBKoWMrEoSewf9WH5GxnTDP7GZOkhw9pnJJ901lybyzp7kNejK89myqYMBVh1gZA_vehES5ORqKvj4MLQPhzBBW1iwtS10fNDtU1LFL2vC6HTdBjPtz1xd211uPnJnr-cSdVkPdulg_1cvNXinBfH90YuWwprdb7oeyHivOJe78UJ8f8bamTyw1xtZYMewmt4ycPjUWvLSCejA6W6UPVikdkpZ7SqqWtRWxoQiPm6F68OCil6KtSsvaWuV5BRWkXp3rlDqI2STH600QPD-oFR8wcXFeikyBZlLz_dtXP78b9kueEZn-i_yU6GeN_4nsC8A5L8AXVN60WArw8Cvw-ZJIon9WEDH9i4Lxm0L47RVA8z4U-E2gqyHFKOwvR_j0zwqiAkms9F1BJi-M_2sir8f6ZAyYnVfPF3VpFrcGT8PjVeADSqfqCN7kxcf-Fpo4xVi-mJQf0Z7MGrhOdb9WaSz49iF0gzUS7Wdj30iNTKuse5_y7h28A44FNMWxwoqCLEczLBnayZWXelRKSNyd9tuBL-b4ur7pSWU9nLU98XNgZZeCn6Y49mbfdmRxHJMzNNfgguy4TKZY19ym7EFsNDN0mr2R6MZJACiKoRC53K5ixFFAmhvbyykUVj0s9GMgMuG0bae3t2-OfPmE_HdHJjBKDvSkhKYaMN9ee9iXKXMUKWy4JgCU5Ruh6fkq8OTbEx-yP46gVFNS9rMjDCUwvLASKFrgIMNCSIb1q4NIN_XVQUK7eW7zMunw2bGCrOOyZkRN3elxi8dazYKl2hHLYxeOnCWd3HwIoy3O9kQ-XWyszodyfObLtm2u_s019fmaMwk46sygoR2DcS-N3SBlQ9whrSK0gQr6QqWw2KRg0wt2F8WyNRMBIizCZ8vkDttICPena3vvXz0CRYNWJkRvVP6s2GtMFwreQfpZCEd6kMlLFwQPg3Plj3mU4qXYEwl6e_sHgx-2KA!!/dl4/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/

  Detta är ett bra ställe med bra grafik att se ohälsans utveckling i hela landet, ibland även kommunivs under 2000-2011/2012. MVH

%d bloggare gillar detta: