Om att försätta en skola i konkurs


Försatt i konkurs

SVT berättar i ett par inslag om hur Jan Walther, ägare tilll Walther-skolorna, utan överdriven känslosamhet försatte Karlstads Idrottsgymnasium i konkurs. Upplägget blev möjligt eftersom varje skola i skolkoncernen ombildades till enskilda bolag. Skolverket hade inget att invända emot denna företagskonstruktion.

Under sju år i rad tjänade koncernen sammanlagt 56 miljoner kronor. Jan Walther tog ut sammanlagt 17 miljoner kronor i utdelning, varav 15 miljoner under bara par år. Trots dessa vinster hamnade Karlstads Idrottsgymnasium på obestånd, efter förluster på 800.000 kronor under två år.

Det känns ganska uppenbart att denna entreprenör inte drivs av någon av någon större vilja av att utveckla pedagogik och unga människor. Det verkar snarare som att drivkraften handlar om att förmera vinst och skapa sig en privat förmögenhet.

Jan Walther står säkert inte som modell för alla skolföretag i Sverige. Däremot får han vara ett exempel på de möjligheter som mer skrupelfria entreprenörer kan utföra i skolvärlden.

Det behövs verkligen en översyn av det svenska friskolesystemet!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 5 mars, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om att försätta en skola i konkurs.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: