Korvgrillning i Maramö


Teamwork i solsken

Det verkar som om ledarna för de fyra regeringspartierna har haft en trevlig måndag. De har inför fotografers febrila fotografiska insatser satt upp en alliansflagga och grillat korv.

Sedan har de väl fört diskussioner mer eller mindre väl väl förberedda av partiernas partisekreterare och andra partitjänstemän.

Vad samtalen kommer att leda fram till kommer väl delvis att presenteras. Annat kommer inte att redovisas. Det förmenta syftet för mötet är att lägga grunden för en tredje gemensam valseger.

Det mest konkreta som presenterades under måndagen är att de fyra partierna ska genomföra ett gemensamt konvent i juni månad 2014. Syftet ska tydligen vara att manifestera gemenskap och en start på valrörelsen. Det är säkert en jättebra idé även om det låter lika spännande som en röd-grön dag i Kungsträdgården.

Under tisdagen presenterades att man kommer att bilda fem arbetsgrupper. Gruppernas slutsatser kommer att leda fram till ett gemensamt valmanifest som presenteras i augusti 2014. Vad jag förstår av Svenska Dagbladets artikel kommer Centern och Kristdemokraterna att presentera egna valmanifest.

Det är fortfarande långt kvar till nästa års val och mycket kan hinna förändras innan deras konvent ska genomföras. Men det är klart att läget inför nästa års allmänna val är betydligt annorlunda än vad det har varit. Två av regeringspartierna står inför hotet att inte ens komma in i riksdagen. Det innebär att det parlamentariska läget ser mer intressant ut än vad det har varit på ett tag. Förutsättningarna för en alliansregering kan försvinna.

Den viktiga frågan blir hur det största borgerliga partiet väljer att agera. De kan förstås satsa på att själva forma politiken och hoppas kunna skapa en riksdagsmajoritet tillsammans med Folkpartiet och åtminstone ett ytterligare alliansparti. De kan också välja att låta allianspartierna få mer utrymme för sina frågor än vad röstandelen egentligen skulle motivera.

Jag hoppas att de fyra partiledarna har haft trevliga och givande dagar. Det är bra att kunna träffas under mer informella former ibland. Men mötet i Maramö kommer knappast att gå till historien som en avgörande händelse i alliansens historia.

Länkar: dn.se, SVT, Ekot, Ekot, Ekot, Arbetet, SvD

Andra som skrivit: Peter Högberg, Roger Jönsson, Martin Moberg, Johan Westerholm, Martin Moberg, Ola Möller, Johan Westerholm, Ann-Sofie Wågström, Ola Möller, Peter Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 februari, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Korvgrillning i Maramö.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: