Om ett bättre samband mellan skola och arbetsliv


Det förs en debatt mellan regeringens företrädare och den politiska oppositionen om de bästa sätten att minska arbetslösheten bland unga. Under de senaste dagarna har det presenterats två olika politiska initiativ i den riktningen.

Igår tisdag presenterade Ibrahim Baylan en idé om att alla yrkesprogram på gymnasiet ska utvecklas till att bli ”yrkescollege”. Som modell för detta står ”teknikcollege” och motsvarande inom utbildningar för vård och omsorg. Konceptet bakom teknikcollege är utvecklat i samverkan mellan fackliga och arbetsgivarorganisationer i syfte att skapa förutsättningar för kvalificerade utbildningar för industrins behov. Teknikcollege förutsätter en nära samverkan mellan skola och arbetsliv.

Det är uppenbart att socialdemokraterna noga har läst på vad detta ”college”-begrepp står för. Stefan Löfven har säkert haft en del i att förslaget kommer till stånd. Ibrahim skriver i ett debattinlägg att …

Yrkescollege är en ambitionshöjning för gymnasieskolans yrkesprogram. Modellen bygger på ett mycket nära samarbete mellan skolans huvudman och regionens näringsliv och arbetsgivare i offentlig sektor. Yrkescollege innebär att arbetsgivarna aktivt deltar i utbildningens utformning, kvalitetssäkring och beslut om antalet utbildningsplatser. Kvaliteten i utbildningen höjs genom gemensamt ansvar mellan arbetsmarknadens parter och skolans huvudman.

Jag gillar detta förslag. Samtidigt har styrkan bakom konceptet med teknikcollege varit att det vuxit fram ur branschens behov och insikt om betydelsen av kvalificerade utbildningar. Det är svårt att bygga sådan samverkan genom kommando och/eller krav. Det behövs en förståelse för gemensamt intresse för att få det att fungera över tid. Men det är bra att partiet vill utveckla yrkesutbildningarna. Det är en sämre väg att, som en Jan Björklund, vilja förkorta yrkesutbildningar.

Sedan 2010 finns ett avtal om yrkesintroduktion som IF Metall tecknat med arbetsgivarnas organisationer inom industrin. Det avtalet har stått som modell för regeringens förhoppning om att skapa branschvisa jobbpakter. Avtalet har tyvärr inte använts överdrivet ofta. Men det finns goda exempel där avtalet bidragit till att introducera unga till arbeten inom industrin. I en debattartikel presenterade Hillevi Engström ett projekt där Arbetsförmedlingen, Teknikföretagen och IF Metall ska samverka för att rekrytera arbetslösa ungdomar till arbeten inom industrin.

Det är viktigt att arbetslivet är aktivt delaktiga i att hjälpa unga (och äldre) till arbeten i branschen. Bägge exemplen ovan är realistiska och bra exempel på sådan samverkan som ökar möjligheterna för att utbilda till de arbeten som faktiskt finns därute.

Länkar: da.se, Lag & Avtal, SvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 20 februari, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om ett bättre samband mellan skola och arbetsliv.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: