Vi behöver inte jobbtrafficking och lönedumpning


Vem protesterar mot taskiga arbetsvillkor och utebliven lön?

Under torsdagen debatterade riksdagen reglerna för arbetskraftsinvandring. Debatten hade kommit till efter begäran från Sverigedemokraterna (SD). SD:s tes är tydligen att arbetskraftsinvandrarna är ena otäcka själar som enbart vill utnyttja det svenska systemet.

Nu är ju inte verkligheten av den art som SD tror/hävdar. Sanningen är snarare att väldigt många av de personer som kommer till arbeten i Sverige gör det under falska förespeglingar. Hotell- och restaurangfacket har funnit flera fall av utnyttjade arbetare vid de gånger de följt upp ansökningar till Migrationsverket. Deras erfarenheter har gjort att de sammanställt ett antal krav på en förändrad lagstiftning.

Miljöpartiet (MP), som tillsammans med den borgerliga regeringen står bakom den gällande lagen för arbetskraftsinvandring, skrev inför debatten ett inlägg i Aftonbladet. Partiet har kommit till insikten att det behövs ett antal skärpningar av gällande lagstiftning. MP avser att ta upp en diskussion om dessa förslag med regeringen. Vänsterpartiet (VP) presenterade även de ett inlägg i Aftonbladet i denna fråga. VP synes ha läst på mer vad de fackliga organisationerna kräver i denna fråga.

Det är väl gott och väl att Miljöpartiet har kommit till någon slags insikt om att regelverket behöver skruvas åt för att säkerställa rimliga villkor för arbetskraftsinvandrare. Men om inte de borgerliga regeringspartierna delar denna Miljöpartiets nya förståelse lär inte mycket hända av förändrat regelverk. Men tydligen uttryckte migrationsminister Tobias Billström i debatten att …

Om man vid en kontroll av Migrationsverket upptäcker att det förekommer en situation där löner och försäkringsvillkor inte är i linje med vad man erbjudit, så ska man kunna återkalla tillståndet.

Jag vet inte vad detta besked är värt och hur det ska implementeras. Om inte den granskande myndigheten ges möjligheter att just granska blir ju förslaget enbart ett slag i luften. Jag tillåter mig att ha en ganska tvivlande syn på regeringens vilja i denna fråga. De anser att lagstiftningen i grunden är i stort sett fulländad. De har inte tidigare visat någon som helst vilja att genomföra eller diskutera några som helst förändringar. Tobias besked känns därför mest som taktik i syfte att till synes tillmötesgå en allt mer kritisk opinion.

Framtiden lär väl visa vad det blir av detta.

Länkar: Aftonbladet debatt, Aftonbladet debatt, Arbetet, dn.se, SVT, dn.se, dn.se, Expo, Hotellrevyn

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 15 februari, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Vi behöver inte jobbtrafficking och lönedumpning.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: