Alla barn över två år ska få rätt att gå förskolan


Alla ska få vara med!

Under tisdagen presenterades ytterligare ett förslag från den socialdemokratiska partistyrelsen till den kommande partikongressen. Som ett led i att förbereda barn för skolan vill man göra det möjligt för alla familjer att placera sina barn i förskola från det år barnen fyller två år. Man föreslår att:

  • För att göra förskolan tillgänglig för alla barn vill vi på längre sikt göra förskolan avgiftsfri. Men som ett första steg föreslår vi allmän förskola från två års ålder, istället för dagens tre år.
  • För att barnen ska gynnas av att gå i förskola krävs att förskolan är bra. Därför krävs det investeringar i förskolans kvalitet.
  • Forskningen visar att en bra förskola stärker barnen. Alla barn ska därför ha rätt till förskola oavsett vad deras föräldrar gör. Idag gäller rätt till 15 timmar per vecka. Denna rätt vill vi successivt utöka. Vi vill dessutom avskaffa vårdnadsbidraget.

Med dessa förslag får fler familjer möjlighet att låta sina barn delta i förskolans verksamhet. Ett sådant förslag innebär dessutom att fler föräldrar får möjlighet att delta fullt ut i arbetslivet. Med förslaget hoppas partiet att på sikt att förbättra de sjunkande skolresultaten i grundskolan och gymnasiet. Mikael Damberg, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, säger

Jag tror att det blir två effekter av det här. Dels kommer vi att få fler barn som får en möjlighet att gå i en bra förskola, och det kommer att vara bra för deras skolgång för att de kommer att lära sig mer. Men det är också att vara bra för deras föräldrar som har möjlighet att jobba och att ha sina barn på förskolan.

Det är bra att socialdemokraterna tar initiativ till att skapa diskussion om hur resultaten i den svenska skolan kan bli bättre. Det är viktigt att alla barn ges möjlighet till att utveckla sina möjligheter tillsammans med andra barn.

Länkar: dn.se, SVT, Ekot, SvD, Ekot, SvD, Lärarnas Nyheter, ka.se, dagens arena

Andra som skrivit: Martin Moberg, Johan Westerholm, Alliansfritt SverigeAlliansfritt Sverige, Ann-Sofie Wågström, Den sjätte mannen, Johan Westerholm, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 februari, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Alla barn över två år ska få rätt att gå förskolan.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: