Socialtjänstens agerande är absurt


Tidningen Transportarbetaren skriver om en man som tidningen kallar Anders. Han är 57 år, är arbetslös och saknar helt inkomst. Han har sökt försörjningsstöd från Norra Hisingens stadsdelsförvaltning.

Mannens handläggare upptäckte att ”Anders” tidigare arbetsgivare har betalt in till den tjänstepension som LO och Svenskt Näringsliv har avtal om. Avtalspensionen kan tas ut från och med 55 års ålder. Med det som grund har stadsdelsförvaltningen nekat honom att få försörjningsstöd. Jag förstår att socialtjänsten jämför innehavet av en tjänstepension med övriga tillgångar man måste avyttra innan försörjningsstöd kan beviljas.

Anders har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten. Beslut väntas komma inom några veckor.

Enligt artikeln har detta skapat viss oro på LO och Transport. Transports försäkringsansvarige Sture Thorsell säger att …

Socialtjänstens agerande är absurt. Skulle Göteborgs kommun få rätt, måste LO omförhandla reglerna med arbetsgivarna.

Jag håller med Sture. Avtalet om en tjänstepension är tecknat för att komplettera den statliga pensionen vid den tidpunkt då man väljer att gå i ålderspension. Det är inte att jämföra med ett privat sparande vilket som helst. Skulle Förvaltningsrätten besluta att socialtjänsten gjort rätt måste frågan drivas till högre instans.

Det vore ett fruktansvärt prejudikat att kunna kräva att människor ska tvingas avyttra sin tjänstepension i ett läge där man kan behöva få försörjningsstöd.

Det enda som går att göra nu är att avvakta domstolens beslut i Anders fall.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 4 februari, 2013, i Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Socialtjänstens agerande är absurt.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: