Om hur arbetslösa får allt lägre ersättning


Personer i arbetsmarknadsåtgärder får allt mindre i plånboken

Ekot rapporterar om att arbetslösa som genomsnitt idag har en ersättning som är den lägsta på tio år. De arbetslösa i åtgärder, som Fas 3 och jobbgarantierna, får en ersättning som har sjunkit med över 2.000 kronor sedan 2005. Snittet har sjunkit sju år i rad. Man får gå tillbaka ända till 2000 för att komma ner i dagens genomsnittliga ersättningsnivå.

Det som har hänt är ju att de borgerliga regeringar som suttit sedan 2006 har förändrat regelverket för arbetslöshetsförsäkringen. Man har sett till att den högsta ersättning en arbetslös kan få har sänkts. De har vidare genomfört regelförändringar som gjort det svårare att kvalificera sig för ersättning.

Det handlar om en fullt medveten politik i syfte att ”skapa incitament” för fler arbeten. Teorin bygger på att höga ersättningar till arbetslösa gör att de avstår från att söka arbeten. Ibland säger man att hungriga vargar jag bäst. Hillevi Engström, ansvarig minister, säger att …

Det är en medveten strategi att hjälpa människor att komma tillbaka till arbetsmarknaden, i stället för att skicka människor till förtidspension. Så kan man uttrycka det.

Porblemet är ju bara det att antalet människor som inte har arbete blir allt fler. Framför allt har ju den långa arbetslösheten ökat. Ylva Johansson (S),  vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet,  säger

Det här är en effekt av regeringens medvetna politik. Anders Borg tror att låg ersättning till arbetslösa ska ge fler jobb. Men han har fel. Det gör att människor blir fattiga och tvingas söka försörjningsstöd och vi får en arbetsmarknad som fungerar allt sämre, med allt sämre omställningsförmåga.

Det handlar inte om en misslyckad politik. Den borgerliga regeringen har som mål att skapa en större låglönemarknad. Då passar det väldigt väl att sänka de ersättningar som arbetslösa får eftersom de då blir ”villigare” att acceptera arbeten med lägre lön och i övrigt sämre villkor.

Länkar: Ekot, Ekot, di.se, dagens arena, Ekot, SVT

Andra som skrivit: Martin Moberg, Ann-Sofie Wågström, Martin Moberg, Ola Möller

Annons

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 2 februari, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Det finns inget jag ser i S förslag som skulle återställa
    detta till den nivå som du skulle tycka är acceptabel.

  1. Ping: Det största sveket. | Annarkia

%d bloggare gillar detta: