Om företag i en mycket utsatt position


Två representanter för Fordonskomponentgruppen (FKG) – Fredrik Sidahl (VD) och Per-Ewe Wendel (ordförande) – skriver i Svenska Dagbladet om hur Beatrice Ask och Annie Lööf inte har koll på verkligheten.

Fredrik och Per-Ewe beskriver en bister verklighet för svenska underleverantörer inom fordonsindustrin. De berättar om hur de tre stora aktörerna missbrukar sin ställning på marknaden. De berättar att …

Under de senaste tio åren har missbruket av en dominerande ställning som beställare tilltagit från fordonstillverkarna. Parallellt har avdelningarna för finans och ekonomi växt avsevärt hos dem.

Bara för fem år sedan omnämndes inte leverantörernas roll i de börsnoterade fordonstillverkarnas finansiella information. Idag berättar corporate finance-avdelningar stolt att bland annat ”inlåningen” från leverantörerna ska stärka företagens kassaflöden.

Jag ser detta tydligt från den verklighet där jag befinner mig. Små företag pressas verkligheten av dessa betalningsregler som de stora beställarna tillämpar. De små företagen har blivit till en bank för de stora företagen. Underleverantörernas lönsamhet är kraftigt begränsad genom de krav som ställs på dem. Det handlar både om att beställarna tillämpar långa betalningstider och genom att ställa krav på ständiga prissänkningar. Tidigt i höstas (2012) meddelades underleverantörer till biltillverkaren Volvo att de har att sänka sina priser med 20 % om de vill vara kvar som leverantörer 2015.

Det är bra att en majoritet av Riksdagens ledamöter i denna fråga pressar den borgerliga regeringen framför sig. Vill vi ha ett livaktigt näringsliv inom industrin krävs det rimliga villkor för dessa att verka. Eftersom Svenskt Näringsliv inte ser det som en prioriterad fråga att företräda underleverantörernas intressen i denna fråga behövs det politiska initiativ. En förändrad lagstiftning kan bidra till ett mer jämställt förhållande mellan underleverantörer och de stora företagen.

Andra som skrivit: Ann-Sofie Wågström, Ola Möller, Peter Högberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 januari, 2013, i Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om företag i en mycket utsatt position.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: