Om politikerpensioner


En skyddad oas?

Riksdagen är på väg att fatta beslut om förändrade pensioner för de ledamöter som tillträder efter valet 2014. Förslaget innebär att man får en pension i maximalt två år efter att man lämnat uppdraget. Villkoret är att man varit ledamot i minst åtta år.

Vad som ska gälla för de personer som varit ledamot kortare tid än de stadgade åtta åren framgår inte av rapporteringen. Det är, trots allt, rimligt att även de erhåller någon form av ekonomiskt efterskydd.

Av rapporteringen framgår att det är ”de mindre” riksdagspartierna som varit drivande i debatten. Socialdemokraterna och Moderaterna sägs ha varit mindre intresserade av att driva frågan om en reformerad riksdagspension. Det känns ju inte vidare bra om det skulle förhålla sig på det viset.

Förslaget, som ska ut till partierna på remiss, har kritiserats för att inte vara tillräckligt långtgående. Förslaget berör endast de ledamöter som nytillträder efter valet 2014. De som redan är ledamöter fortsätter i enlighet med det ”gamla” regelverket. Vad man än tycker om det så är det inte enkelt att bryta redan ingångna avtal. Jag kan dock förstå reaktionerna och jag hoppas att partierna kan finna en lösning med någon typ av övergångsbestämmelser.

Det finns ju en del bestämmelser i det äldre regelverket som sticker i ögonen. Framför allt handlar det ju om att flera tidigare ledamöter som har bildat bolag väljer att inte ta ut någon lön ur bolaget. De kan då fortsätta att ta emot full ersättning från Riksdagen. Det finns säkert mer av liknande art som partierna borde kunna bli överens om att omgående rensa bort från det äldre regelverket.

Det är viktigt att politikerna omfattas av villkor som kan anses rimliga i medborgarnas ögon. De fattar beslut om åtgärder som påverkar övriga befolkningen. Då gäller det att de själva inte beviljar sig villkor som går stick i stäv med utvecklingen i det omgivande samhället.

Men det är fullt rimligt att de omfattas av regler om ekonomiskt efterskydd i det läge de lämnar sina uppdrag.

Länkar: SVT, SVT, dagens arena, dn.se, di.se

Andra som skrivit: Ola Möller, Johan Westerholm, Annika Högberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 januari, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om politikerpensioner.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: