Slavliknande villkor i svenska skogar


Slavliknande villkor i skogarna

Det har under ett par dagar rapporterats om en grupp arbetare från Kamerun som lockats till arbeten i den svenska skogen. De skulle erhålla löner om 18.500 kr/månad.

Det var löften som inte uppfylldes förrän Uppdrag Granskning rapporterade om händelsen. GS-facket har förhandlat med den berörda arbetsgivarorganisationen om händelsen. Man är överens om att frågan ska utredas och att berörda arbetare har rätt till avtalsenliga löner eftersom företaget som anställde dem har tecknat kollektivavtal.

Tommy Andersson, avtalssekreterare för GS-facket, skriver i ett inlägg i Aftonbladet om verkligheten i de svenska skogarna. Tommy skriver om att många migrerande arbetare ”skrupellöst blir lurade på sina rättigheter”. Han menar att de migrerande arbetarna är i en utsatt situation när de kommer till Sverige. Tommy menar att det är ett antal samvetslösa utländska och svenska bemanningsföretag som anställer dessa arbetare. Tommy föreslår ett antal åtgärder för att komma till rätta med detta missbruk av utsatta arbetare:

 • Om alla de större skogsbolagen och skogsägarna vill ta ansvar, anställer de själva nödvändig personal och följer tecknade kollektivavtal.
 • För att ytterligare skapa ordning och reda på arbetsmarknaden bör utländska företag som har verksamhet i Sverige registrera sin närvaro och ha representant på plats så att facket kan teckna kollektivavtal.
 • Arbetserbjudandets rättsliga ställning måste skärpas.
 • Ett av de grundläggande problemen i dagens system är bristen på sanktioner mot de arbetsgivare som bryter mot reglerna.

Förslagen synes fullt rimliga och heller inte särskilt komplicerade att genomföra om viljan skulle finnas. Jag skäms för varje sådant exempel på hur utsatta fattiga människor luras till Sverige under falska förespeglingar. Vi borde kunna bättre. Men nu har vi en regering som hellre talar om hur de anser att den gällande lagstiftningen är utan brister. Det ger intrycket av att regeringen gärna köper dessa konsekvenser av lagstiftningen. Den borgerliga regeringen har ju som en inriktning att skapa en större låglönemarknad i Sverige.

Länkar: Aftonbladet debatt, Arbetet, Arbetet, Uppdrag Granskning, SVT, SVT

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 januari, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 12 kommentarer.

 1. Det hela är en veritabel skandal. Du skriver :”Vi borde kunna bättre.”

  Vad jag inte riktigt hajar: hur kan det komma sig att vid 7-8 % arbetslöshet i Sverige MÅSTE man IMPORTERA arbetskraft från KAMERUN till de norrländska skogarna???

  Det är ju massvis med lågutbildade människor i Sverige utan arbete. Varför vill/kan inte dessa ta de jobb som finns i SCA’s och Holmens skogar? Var har arbetsförmedlingen varit? Och LO-facket som skulle bry sig om sina arbetslösa medlemmar????

  • Göran Johansson

   Svaret är väl att arbetarna från Kamerun är betydligt billigare att betala. Du undrar var arbetsförmedlingen eller LO har varit. Nu har ju arbetsgivarna rätt att själva anställa från vilket håll de vill. Det finns idag inget tvång att anlita arbetsförmedlingen. Facket har sett till att de företag som anställde arbetarna hade kollektivavtal. Det innebär därför att det finns en lönenivå som arbetsgivarna nu ska betala.

 2. Jag har lärt mig en sak och det är att sova på saken innan jag reagerar på ett uppslaget ämne i media, tex i Uppdrag Granskning. Det borde du också göra och kanske använda samma teknik som du och andra sossar gör när det handlar om det egna partiet. Då tycks ni sova flera dagar i sträck och helst inte nämna det alls.

  • Göran Johansson

   Tja i detta fall reagerade jag heller inte på det direkt. Det tog några dagar. Sedan hör det väl faktiskt till sin natur att man som politisk bloggare företräder sin övertygelse oavsett vilket parti man sympaiserar med.

   Men vad tycker du om detta med arbetarna från Kamerun?

 3. Göran, nu fattar jag inte:

  Menar du att den kollektivt avtalade månadslönen på SEK 18,500 kr INTE gäller svenskar eller i Sverige redan bosatta arbetslösa personer? Har de andra villkor? Hur är det möjligt i det stora jämlikheteriets namn?

  • Göran Johansson

   Jodå, den gäller. Men detta vore ju inte första gången en arbetsgivare försöker att betala något annat. Det som var fördelen denna gång var just att det fanns ett kollektivavtal. Därmed kan man stämma företaget. Annorlunda vore om det var ett avtalslöst företag.

 4. Men …hjälp mig att förstå … om det finns ett kollektivavtal och det finns en massa arbetslösa i Sverige varför hämtar man då folk från Kamerun? Varför fick inte Skogsnicke AB anställa de arbetslösa som finns här i landet?

 5. Jag förstår inte logiken i att hämta arbetskraft från Kamerun när det finns arbetslösa på hemmaplan dessutom till samma kostnad. Detta förfarande borde irritera facket om det verkligen bryr sig om sina arbetslösa medlemmmar.

  • Göran Johansson

   Det irriterar facket att människor luras hit till Sverige under falska förespeglingar. Vill du att facken ska kräva att arbetsgivare inte ska gå anställa vem de vill?

 6. Man skall anställa vem man vill men detta förfarande känns väldigt ologiskt när man hämtar folk från Kamerun isf att anställa lokala arbetslösa TILL SAMMA KOSTNAD! Ingen kan tro att svenska arbetslösa inte skulle kunna uträtta dessa arbetsuppgifter med plantering.

  Facket borde väl hjälpa sina betalande arbetslösa medlemmar. Arbetsförmedlingen borde ha varit inkopplad och förmedlat dessa jobb till sina klienter. Men icke.

  • Göran Johansson

   Men verkligheten är sådan att man inte behöver anlita Arbetsförmedlingen. Det förekommer hela tiden att människor reser långt i förhoppningen att få tjäna pengar. Du har bärplockare från Thailand, Bulgarien etc.

   Självklart ska facket hjälpa sina betalande medlemmar. Men det är någon annan som anställer. Facket kan säkert göra mer för att hjälpa medlemmarna.

%d bloggare gillar detta: