RUT, RUT, RUT bara RUT!


Gamla hjulspår

Dagens Industri rapporterar att en arbetsgrupp på finansdepartementet har startats för att ta fram nya former av RUT. En ”högt uppsatt källa” säger till tidningen att …

Det är det klokaste man kan göra just nu, att gå vidare på rutvägen. Det är något alliansen kan enas kring, det finns empiri som visar att det verkligen ger jobb. Dessutom skadar det Socialdemokratin, eftersom de rödgröna är djupt splittrade i frågan.

Det verkar som om skattesubventioner är den borgerliga regeringens lösning på all sköns samhällsproblem. Idag kan ett hushåll använda högst 50.000 kronor till sådana typer av skatteavdrag. Ju högre inkomst desto högre avdrag kan man utnyttja. Statistiken visar ju också att andelen som utnyttjar avdragen är högre i kommuner med högre genomsnittlig inkomst.

Det verkar som om enskilda regeringspartiers opinionsproblem innebär att man inte längre förmår förhandla fram en annan politik. Man fortsätter i gamla hjulspår för att inte riskera den interna sammanhållningen.

Allt som återstår av allianspolitik är taktiserande och idélöshet.

Länkar: di.se, dn.se, SvD, dagens arena

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 januari, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Kan du berätta om hur du ser på ROT jämfört med RUT?

  • Göran Johansson

   ROT kan vara en OK åtgärd i ett läge med sämre konjunkturläge. Det bidrar till att skapa arbetstillfällen i ett läge där arbetslösheten annars ökar. Traditionellt har ju (S) använt det så. När konjunkturen har vänt uppåt har åtgärden tagits bort.

   Idag är det inte så. Vidare är det ju inte alla boendeformer som kan utnyttja det avdraget.

 2. Ganska dumt att ROT kan vara OK, det är enbart för att Byggnads vill ha det så!
  Det är ju precis samma sak!

  Du skriver att ju mer man tjänar desto mer kan man dra av, jo det stämmer ju men du betalar ju även mer i skatt också, dvs bidrar mer både procentuellt och totalt.

  Men jag ser gärna att vänstertokarna inom S är fortsatt kritiska och gärna vill avskaffa detta. så finns det en chans att regeringen regerar vidare.

%d bloggare gillar detta: