IF Metall på väg till domstolen


Dagens Arbete rapporterar att IF Metall planerar att stämma företaget Ålö Cylinder till Arbetsdomstolen för brott mot gällande kollektivavtal. Företaget ville genomföra ett krisavtal av den typ som tillkom i samband med finanskrisen 2008-2009. IF Metalls officiella linje är att det inte är möjligt att teckna sådana avtal då det tidigare särskilda avtalet inte längre gäller.

Efter lokal förhandling där den lokala klubben inte gick med på att teckna något krisavtal skrev företaget ett antal individuella avtal. IF Metall anser att dessa ska betraktas som utpressning, eftersom Ålö Cylinder ska ha hotat med att det annars skulle bli uppsägningar. Under tisdagen hölls en central förhandling i frågan. Förhandlingen slutade i oenighet. Nästa steg är att driva ärendet till Arbetsdomstolen (AD). Förbundet förbereder nu en stämning till AD.

IF Metall gör rätt i att försvara våra centrala avtal. Krisavtalet skrevs i en kraftig konjunkturnedgång. En sådan situation finns inte nu. Jag litar till att förbundet kommer att förbereda stämningen väl. Det vore ju olyckligt om AD skulle komma till en ståndpunkt som går IF Metall emot.

Länkar: da.se, di.se, SvD

Industribloggare: Leine Johansson

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 24 januari, 2013, i Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för IF Metall på väg till domstolen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: