Restaurangmomsens jobbskapande effekt – en tidningsanka?


20130108-223233.jpg
Härom dagen meddelade Ekot att den halverade restaurangmomsen har skapat omkring 5.000 nya arbetstillfällen inom besöksnäringen. Dagens Arena och Hotellrevyn har analyserat det påståendet och redovisat flera delförklaringar till den eventuella jobbökningen. Det enkla svaret är att det är omöjligt att säga hur många arbetstillfällen som tillkommit (om det har gjort det) inom branschen.

Tidningen Hotellrevyn konstaterar att lönesumman har ökat inom branschen. Men, trots (eller tack vare) den sänkta restaurangmomsen är det inget särskilt med 2012. Lönesumman i branschen har ökat flera år i rad. Tidningen visar även på flera andra förklaringar till att antalet anställda har ökat. De skriver att …

… det sedan 2008 kraftigt ökande antalet bidragsanställningar, som Hotellrevyn berättade om i december. Att anställa en lönebidragare eller nystartsjobbare kommer förstås att synas i den totala lönesumman – men arbetsgivarens kostnad har bara ökat med grovt räknat hälften. Hotellrevyn beräknade i december att subventionerna handlar om 1,4-2,3 miljarder årligen.
För att komma till rätta med fusk, har det också införts nya regler kring personalliggare (2007) samt kring kassaregister (2010). Båda syftade till att göra svarta jobb vita, respektive svart omsättning vit – men effekterna är i så fall mer långsiktiga och svårare att siffersätta.

Dagens Arena har ställt ett antal frågor till Visitas chefsekonom Björn Arnek. I intervjun försöker han samtidigt att inte tvärsäkert påstå att den sänkta restaurangmomsen skapat si och så många jobb. Men han menar samtidigt att åtgärden har bidragit på ett icke obetydligt sätt till att fler jobb ska ha tillkommit i branschen. Men som han säger …

Jag skulle vilja säga att sysselsättningen har ökat ganska mycket och att vi ser en väldigt stark utveckling i förhållande till konjunkturen. Sen är det såklart omöjligt att säga exakt hur många jobb som beror på momssänkningen.

Ja, där står vi. Det går inte att påstå att restaurangmomsen har bidragit till att ett visst antal jobb har skapats inom besöksnäringen. Det är ju en kunskap som är så bra som någon!

Länkar: Hotellrevyn, Dagens Arena, Dagens Arena, Ekot

Andra som skrivit: Lena Georgsson Wirkkala, Leine Johansson, Roger Jönsson, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg

Industribloggare: Leine Johansson

Publicerat på 9 januari, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Restaurangmomsens jobbskapande effekt – en tidningsanka?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: