Rikemansbidraget


20130108-175720.jpg
Sveriges Television konstaterar i ett reportage att antalet köpare av hushållsnära tjänster ökade med 75.000 personer jämfört med 2011. Det motsvarar en ökning med 18 % till ungefär en halv miljon människor.

Jag förmodar att företrädare för de borgerliga regeringspartierna ser denna utveckling med viss tillfredsställelse. De hävdar ju att detta är en frihetsreform för många människor. Det har de väl också, i någon mening, rätt i. Men detta är ju inte reform för alla människor. Dagens Arena konstaterar att avdragen främst sker i de kommuner där de personer med de högsta inkomsterna återfinns.

Dagens Arena har granskat Skatteverkets statistik och jämfört de tio kommuner med högst medelinkomst med de tio med den lägsta. Det syns då en stor skillnad i hur stor andel av kommunens invånare som utnyttjat rut/rot-avdrag. Det är också tydligt att de yrkade avdragen är högre i de kommuner med en högre medelinkomst.

Detta syns väldigt tydligt i bilden nedan:

20130108-181438.jpg

I Sverige förs idag en politik för att minimera att ersättningar till sjuka och arbetslösa minimeras. Däremot syns inte någon sådan utveckling när det gäller bidrag till de med högsta inkomsterna.

Det kan man väl säga är en intressant utveckling?

Länkar: SVT, dagens arena, Östnytt, dagens arena, di.se, SvD, SVT

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 8 januari, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

 1. Jag antar att du inte är lika kritisk mot ROT som RUT.
  Och det är väl av lojalitet mot LO?

 2. Men vet vi om detta är på grund av RUT-avdraget och rä sifgfrorna tillförlitliga.
  Denna branch var på uppåtgående före 2006 och med de enorma skattesänkningar välbeställda fått så är det inte så märkligt.
  Skatter har gynnat de bäst ställda med över 500 miljarder sedan 2006.

  Så den som tror det är fattigpensionärer, sjuka, arbetslösa, som anlitar subventioner och
  nyttjar skattepengar fullt ut utan att vara i behov av det har naturligvis fel.

  Det råder inget tvivel om att RUT-subvention är inget som behövs.
  Branchen måste stå på egena ben nån gång.

 3. Vissa typer av tjänster håller sig inte marknadsmässigt, ingen vettig människa betalar 400kr i timmen av skattade pengar för att ha städning hemma. Oavsett hur mycket man tjänar, så enkelt är det, visst någon promille av befolkningen med lösa miljoner på banken kanske gör det men hur många är dom?

  Dessutom förekommer det en brist på enklare typer av yrken i Sverige, år efter år försvinner denna typ av jobb och detta har regeringen försökt att åtgärda igenom skattelättnader i form av krogmoms och RUT.
  Dessa arbeten behövs, alla har inte förutsättningar till att bli akademiker, eller likande och för en del använder det som första jobb.

  Att någon med pengar får en lite ”lättnad” som gör att dom spenderar pengarna på rätt saker, som bidrar till samhället kan ju faktiskt inte alltid vara dåligt.

  Den nidbilden av de ”rika” som Socialdemokraterna har är ju skrattretande, som någon gammal Nazi propaganda om judar, där några få kapitalister roffar åt sig allt i sin väg.

  Löntagare som arbetar hårt för sina pengar, är ju faktiskt målgruppen för RUT och ROT.

  Alla subventioner oavsett om det är för miljöbilar eller RUT/ROT kan ju utnyttjas av dom som betalar mer i skatt så enkelt är det ju.

  Men ränteavdraget är det ingen av S som vill bli av med, tänk vad orättvist att ”rika” ska få bidrag för att dom kan låna massor av pengar till sina villor och flådiga bilar?????

  Men som vanligt så finns det vänstertokar som får sin livsnäring på någon slags fiktiv klasskamp, där allt är orättvist…

  Den så kallade arbetarklassen minskar år för år och medelklassen ökar, nu är S emot en majoritet av befolkningen, det är dom som har..
  Kanske är det dags att bredda ert hat mot alla som har jobb och betalar skatt ”dom har ju en inkomst”

  Socialdemokrati = makthungriga, allt ska vara Kommunalt eller statligt så en politiker kan sitta där å tycka, då kan man ju alltid anställa lite fler för att få ett par röster i nästa val, oavsett om det finns behov eller inte.

  • Göran Johansson

   Det är väl faktiskt på det sättet att de flesta löntagare arbetar hårt för att förtjäna sina pengar. Men det är en begränsad krets av människor som har råd att utnyttja det bidrag som en majoritet kan utnyttja.

   Jag råkar ogilla det.

   Dina övriga synpunkter om socialdemokrater väljer jag att inte kommentera. De är enbart infantila.

 4. Varför är grafen godtyckligt logaritmisk? Vad är poängen med det mer än att förvränga verkligheten? Har sett ett antal misshandlade grafer i olika anti-rut kampanjer.

  Men att de som har mest pengar köper mest varor och tjänster kan väl ändå inte vara någon överrasking för någon, vore inte motsatsen konstigt? Men det var väl det som var vitsen med RUT, att få folk att köpa arbetsintensiva tjänset som ger jobb i sverige istället för platt-tv som get jobb utomlands. Och göra en svart sektor vit.

 5. Per Gudmundson Ledarskribent på SvD skriver idag att Under 2012 köpte 491711 personer rut-tjänster av 16811 företag.
  Han skriver också att det jobbar 12 000 människor inom RUT-branschen.
  Så det jobbar 12 000 människor i 16 811 företag???
  Någon som får ihop det? Fler företag än människor som jobbar i företagen???

  Tryckfel eller har någon målat in sig i ett hörn?

%d bloggare gillar detta: