Den tyska åtstramningslinjen har varit kontraproduktiv


Sanningssägare

Bo Lundgren, en gång i tiden minister (M) på 1990-talet, ansluter sig till de äldre före detta statsråd och högre politiker som kan säga sanningen utan att riskera sina karriärer. I en intervju kritiserar han den krispolitik som EU, med Angela Merkel och Anders Borg som starka tillskyndare till, har bedrivit i de krisande euroländerna. Bo säger, bland annat, att …

I stället för att skriva ned de grekiska obligationerna sa man att Grekland skulle klara sig med överbryggningslån, eftersom man inte ville urholka balansräkningarna hos franska och tyska banker. Men det var precis vad man omedelbart borde ha gjort. Samtidigt borde man också ha försökt sätta ett staket runt Spanien och Italien för att deras upplåningskostnad inte skulle stiga dramatiskt.

Han är ganska tydligt med att det även behövs mer av expansiv politik för att hjälpa de länder som nu har ekonomiska problem. Han säger …

För att klara en sanering av de offentliga finanserna kan man inte bara gå på besparingar, utan man måste ha en kombination av besparing och tillväxt. Det var ju förutsättningen för Sverige under 90 talskrisen.

Han undviker dock att allt för hårt kritisera sin partivän och nuvarande finansminister Anders Borg. Men det vore väl att begära allt för mycket.

Jag delar dock Bos bedömning att det behövs mer utav ekonomiska satsningar i Grekland för att kunna hjälpa landet tillbaka till en bättre ekonomisk situation.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 1 januari, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. Vem skall betala? Det är ju det som är problemet.

    • Göran Johansson

      Vi betalar ju redan genom att bevilja dem lån för att täcka underskott. Vore det inte bättre att använda en del av de pengarna till nåt mer framåstyftande?

  2. EU-sydlänningarna hade många decennier på sig att följa det goda samhällsexemplet från t ex Tyskland. De valde att inte göra det! Tvärtom: de snackade skit om tyskarna väldigt nedlåtande. Tyskarna skulle betala deras kalas och … hålla käften. Denna taktik fungerar inte i all oevighet.

    Grekerna skulle aldrig vidta de nödvändiga strukturella förändringarna om EU skulle fortsätta att betala villkorslöst. Tyvärr måste ex alla lånefinansierade statliga ” Papandreou-jobb” försvinna innan det kan bli bättre. Samtididgt skall vi komma ihåg att de högljudda grekernas, spanjorernas, italienarnas levnadsstandard är ändå mycket högre än t ex balternas.

  1. Ping: Tankar i jultid – skjut inte på pianisten! | LO Bloggen

%d bloggare gillar detta: