Om ett politiskt ansvar för en rimlig pension


Innan jul markerade Stefan Löfven i en intervju med DN att socialdemokraterna vill diskutera hur pensionerna kan bli högre den dag människor går i pension. De partier som står bakom pensionsreformen på 1990-talet har ju tagit initiativ till diskussioner och utredningar för att möjliggöra ett längre arbetsliv. De borgerliga regeringspartierna har ju fokuserat på att tillåta människor att arbeta längre. Idag finns en gräns om 67 års ålder i lagen om anställningsskydd. Den vill man höja till 69 år.

Socialdemokraterna har väl inget emot att människor ska kunna arbeta längre för att, därmed, ha en högre pension. Men man har också fört en diskussion om att möjliggöra för fler människor att faktiskt kunna arbeta till dagens (informella) pensionsålder om 65 år. Framför allt är det stora yrkesgrupper inom LO:s medlemsförbund som inte har någon chans att kunna arbeta så länge som det behövs för att förbättra sin pension.

Tomas Eneroth öppnade för att minska andelen av pensionsavgiften som går till PPM-systemet för att därmed kunna förstärka den allmänna pensionen. Stefan Löfven markerade ett bredare anslag i DN-intervjun. Han sade (enligt SvD) …

Jag vill att vi funderar på hur vi faktiskt ska kunna åstadkomma högre pensioner.

SvD har talat med KG Scherman i anledning av den markering som socialdemokraterna har gjort i denna fråga. Han att Stefans utspel är viktigt eftersom han tydligt signalerar att det finns ett politiskt ansvar för att folk får en rimlig pension. Han fortsätter …

Arbetsmarknaden måste förändras så att det blir möjligt att kräva att de allra flesta kan arbeta till 67 eller 69 år. Men det Stefan Löfven säger betyder att om man inte fixar att förändra arbetsmarknaden så måste man i stället höja pensionsavgifterna.

KG Scherman menar att i branscher där det inte är möjligt att förlänga arbetslivet måste detta kompenseras med högre avsättningar till tjänstepensionen. Det är klart att det vore önskvärt att höja premierna till löntagarnas tjänstepensioner. Oavsett om det blir som KG Scherman skisserar kommer avtalspensionerna att bli ett stående inslag i kommande avtalsförhandlingar. Det kommer förstås att handla om en balans mellan höjda löner och ökade premier. Med tanke på att de mer personalintensiva servicebranscherna ökar kan det bli en formidabel kamp att klara.

Det är dock bra att socialdemokraterna rört om i denna gryta. Frågan om hur arbetslivet ska möjliggöra för fler att arbeta och hålla sig friska fram till den dag man går i pension blir en viktig politisk fråga.

Länkar: SvD, Arbetet, SvD, da.se, lt.se, barometern

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 december, 2012, i Fackliga frågor, Pension och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Jag ser fram emot att de 249 miljarder som Göran P tog från pensionärerna betalas tillbaka. Se där en rejäl återställare!

%d bloggare gillar detta: