Om att skapa heltidstjänster


Så här formulerar Socialdemokraterna synen på heltid kontra deltid på hemsidan:

Många människor, i synnerhet kvinnor, jobbar mindre än vad de skulle vilja göra. Av alla sysselsatta arbetar var fjärde deltid – vissa för att de inte vill jobba mer men många för att de inte får. Den ofrivilliga deltidsarbetslösheten kostar samhället mycket stora resurser. Den som vill gå upp i arbetstid ska få möjlighet till det. Vi vill att alla ska ha rätt till heltid, att deltid ska vara en möjlighet.

Onekligen har det blivit som så att kvinnor är de som oftast arbetar deltid. Grunden till det finns förstås i att kvinnor traditionellt har tagit störst ansvar för barnen och arbetet i hemmen (och fortfarande gör det). Eftersom kommuner och landsting är de arbetsmarknader där kvinnor dominerar har det skapats många lösningar för att organisera arbetet genom deltider. I en tid när kvinnor vill arbeta allt mer heltid finns det hårda strukturer att ta sig över och förbi.

Ska kommuner och landsting kunna bli attraktivare arbetsgivare måste man kunna erbjuda unga kvinnor och män heltidstjänster även för dem som arbetar i ”produktionen”. Det kommer att kräva politisk uthållighet och fasthet för att långsiktigt kunna organisera om arbetet för att möjliggöra heltid som det normala.

Att, som SVT rapporterar, bara var åttonde kommun erbjuder alla anställda rätt (eller planerar införa det 2013) till heltidsjobb om de vill gå upp från en deltidstjänst är alldeles för dåligt. Röd-gröna kommuner är endast marginellt bättre på att erbjuda heltider än borgerligt styrda. Jag håller med Carin Jämtin när hon säger att …

Det är alldeles för dåligt och vi jobbar hårt nu för att fler av våra rödgrönt styrda  kommuner faktiskt också ska införa heltid.

Ansvaret för att nå ända fram ligger hårt hos arbetsgivarna!

Länkar: SVT, SVT, Arbetet, Tidningen Vision, E-K, etc Örebro

Andra som skrivit: Ola Möller, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 december, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Men … är detta ett VERKLIGT problem för den stora massan?

    På min nuvarande och tidigare arbetsplatser ville många kvinnor hellre jobba deltid än heltid (vilket arbetsgivaren också alltid ordnat). Och den progressiva beskattningen ger ju dessutom ordentlig stimulans åt det hållet: man förlorar ju mycket mindre netto än brutto.

    Eftersom finanserna i den offentliga sektorn i regel inte tillåter expansion så lär förlsaget innebära att flera deltidstjänster på sikt slås ihop till heltidstjänster. Några av deltidarna lär få gå. Blir det bättre då? Eller hur har man tänkt sig detta … egentligen?

    • Göran Johansson

      Det är ett bekymmer för väldigt många. Det är sant att kvinnor har valt att arbeta deltid. Det har organisationerna anpassat sig vilket passat många men verkligen inte alla. Det som är intressant är att det går väldigt bra i många branscher med heltider. Men i kvinnligt dominerade är det deltider som är normen i många fall.

%d bloggare gillar detta: