Tänker regeringen göra det lättare att sparka folk?


LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är idag publicerad med ett debattinlägg i Svenska Dagbladet. Han skriver om en handlingsokraftig regering som inte agerar för att motverka den ökande arbetslösheten.

Den borgerliga regeringen verkar stå nästan handlingsförlamad inför den lågkonjunktur som slagit till mot Sverige och vår omvärld. Karl-Petter ger en eloge till regeringen som, åtminstone, har börjat prata med de fackliga organisationerna och att man därmed nått en överenskommelse om en jobbpakt.

Syftet med debattinlägget är dock att väcka opinion emot ”Uppsägningstvistutredningen”. Regeringen har beställt en utredning med förslag om förändringar i lagen om anställningsskydd som ska göra det billigare för arbetsgivare med färre än 50 anställda att göra sig av med anställda. Man tror att om det blir billigare att göra sig av med icke önskvärda så kommer benägenheten att anställa att öka. Jag vet inte på vilka grunder man har den tron. Det kanske kommer att visa hur resultatet blev. Det förutsätter förstås att någon gör en en utvärdering i efterhand av lagens effekter.

Som ”Kålle” formulerar det – den borgerliga regeringen verkar vara mer inriktad på att göra det lättare att säga upp anställda än att verka för fler jobb. Jag delar Kålles förhoppning i hans avslutsord.

När drömmar om en bättre framtid ersätts av oro och rädsla är vi som land riktigt farligt ute. Det är något varje beslutsfattare måste överväga noga när vi står inför ett nytt år som rymmer så mycket osäkerhet. För min del är detta glasklart. Det vore ett politiskt självmål av sällan skådat slag om regeringen inte meddelar hela svenska folket att detta utredningsförslag åker direkt i papperskorgen. Sverige behöver fler anställningar – inte fler uppsägningar och avsked.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 december, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Tänker regeringen göra det lättare att sparka folk?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: