Budgeten var ett luftslott!


... men 2014 blir bättre?

Vojne, vojne …

Några dagar innan jul tvingades till slut finansminister Anders Borg att medge att de budgetförutsättningar som de borgerliga regeringspartierna presenterade innan de satte igång sina interna förhandlingar var byggda på luft.

Den borgerliga regeringens tillväxtprognos för 2013 sänks från 2,7 till 1,1 %. Regeringens bedömning är att arbetslösheten stiger från 7,7 % i år till 8,2 % 2013, för att sedan stiga ytterligare till 8,3 % 2014. Finansministern är dock fortfarande övertygad om att tillväxten blir 3,0 % under 2014 (verkar vara en liten justering nedåt från tidigare bedömning om 3,7 %).

Redan när Anders Borg presenterade sin uppfattning om tillväxttakten i ekonomin tidigare i höstas fick han kritik för att de var alldeles för optimistiska. Oppositionspartierna tog fasta på den kritiken och formulerade sina budgetalternativ utefter stramare ekonomiska linjer. Det var ganska lätt att få uppfattningen att finansministerns förhoppningar om den ekonomiska utvecklingen mer var grundad på interna förhandlingsmöjligheter och närheten till det kommande valåret 2014. Anders Borg hoppas ju fortfarande på en tillväxt under 2014 på 3 %. I det hårdnade opinionsläge som regeringspartierna befinner sig i gäller det ju att skapa utrymme för mycket godis inför valrörelsen.

Anders Borg får ju själv svara för hur denna fatala prognosmiss uppkommit. Men det känns ibland som om regeringens mer framträdande ledamöter är täckta med ett eller flera lager av teflon. Genom att den borgerliga regeringen förhandlat fram en statsbudget på siffror för en mer expansiv ekonomi än vad det blev så ansvarar de för att arbetslösheten ökar. Eventuella expansiva förslag för att minimera arbetslöshet och för att stimulera ekonomin kommer att sparas till valåret 2014. Som Magdalena Andersson, socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, säger. Det  …

… innebär att regeringen nu saknar politik, att det är 35 000 fler arbetslösa som inte finns i de insatser som fanns i budgeten. Regeringen rustade Sverige med sommarskor när det visar sig att det hade behövts vinterstövlar. Det kommer att bli kallt om tårna.

Länkar: SVT, dn.se, SVT, dn.se, di.se, SvD, dn.se, SVT, Ekot, di.se, di.se, dagens arena, SvD, di.se, SVT, di.se, dn.se, Ekot, di.se, Ekot, dn.se

Andra som skrivit: Martin Moberg, Ola Möller, Peter Johansson, Martin Moberg, Roger Jönsson, Alliansfritt Sverige

PS.
Tack Mats Knutsson för rubriken!
DS.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 december, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Budgeten var ett luftslott!.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: