Villkoren för att få a-kassa har skruvats åt


Dagens Industri träffade finansminister Anders Borg dagen innan julafton för att diskutera diverse olika spörsmål. Bland annat diskuterade tidningen frågan om arbetslöshetsförsäkringen med ministern. Han var tydlig med att han kan sträcka sig till att ta bort, den så kallade, arbetslöshetsavgiften. Man förstår av artikeln att det innebär en riktig uppoffring för Anders Borg.

Men det blir inte tal om att höja den högsta möjliga ersättningen för de arbetslösa. Anders menar att det är en allt för farlig åtgärd eftersom …

Vi riskerar att få fler människor som blir fast länge i arbetslöshet om vi har en alltför generös arbetslöshetsförsäkring.

Det är tydligt att Anders Borg lever kvar i övertygelsen om att höjd ersättning till arbetslösa innebär att de väljer bort att söka arbeten. Denna tro verkar komma mer från just en övertygelse snarare än från vetenskaplig grund. Roger Mörtvik skriver i ett inlägg om nivåns på arbetslöshetsersättningen eventuella påverkan på arbetslösheten att …

Professor Alan Manning vid London School of Economics har formulerat det så här: ” teoretiska modeller överskattar betydelsen av arbetslöshetsersättning när det gäller att påverka de arbetssökandes reservationslöner. Kopplingen mellan generositeten i arbetslöshetsförsäkringen och arbetslösheten är inte så stark som vi skulle vilja. Tron på detta samband vilar mer på teoretiska grunder än på empiriska bevis. Det som spelar roll är ofta inte nivån i ersättningen utan hur försäkringen är uppbyggd”.

Onekligen är Anders Borgs övertygelse stark och kommer inte att kunna brytas. Det kommer därför att krävas en annan majoritet i Sveriges Riksdag för att reformera arbetslöshetsförsäkringen. Jag tillönskar därför den parlamentariska socialförsäkringsutredningen en avkopplande ledighet så att den snart kan återta sitt arbete och återkomma med ett skarpt förslag till en ny arbetslöshetsförsäkring med utgångspunkt från TCO:s förslag!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 24 december, 2012, i Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. moderaterna och Anders Borg i synnerhet förstår inte arbetslösa, en värdelös a-kassa gör att människors liv går sönder, Många har inte den kraft som krävs för att repa sig från det.
  Man ger upp.
  En A-kassa måste vara så pass bra och livsvarig så pressen på samhället ökar att ge dessa jobb riktas det bra som en press mot den arbetslöse skiter resten av Samhället i dessa.
  Det belastar sjukvård, kriminalitet och svaga grupper skapar sig en egen värld och främjar sig från majoritetsvärlden.

  Borg är anarkist det visade han redan som ung i tv -89.
  Han är en mycket farlig man som sas redan då.
  Han vill helst bort med alla sociala skydd.

  Allt för att nå målet bort med skatten.
  Hur länge ska denna halvballing få ha hand om Sveriges plånbok.
  Ju lämngre han håller i den ju tunnare blir den.

%d bloggare gillar detta: