Kan man börja tro på en bättre arbetslöshetsförsäkring?


LO:s styrelse har valt att ställa sig bakom principerna för en jobbpakt. Det innebär att samtalen kommer att fortsätta med regeringen och med arbetsgivarnas organisationer. Det är de branschvisa samtalen mellan arbetsgivare och fackliga organisationer som nu blir det avgörande för att jobbpakten ska gå i lås (och därmed den förhatliga arbetslöshetsavgiften avskaffas).

Inom flera branscher finns redan sådana avtal som regeringen vill se på hela arbetsmarknaden. IF Metalls avtal om yrkesintroduktion är det som fått stå som modell för regeringens önskan. Men det finns liknande och andra former av branschavtal för att introducera unga människor till arbeten.

Med en jobbpakt i hamn verkar nu regeringen ha köpt principen att avskaffa den arbetslöshetsavgift som bidragit till många människor flytt från a-kassor och arbetslöshetsförsäkring. Detta, tillsammans med TCO:s förslag till ny arbetslöshetsförsäkring, verkar ha gjort livet lättare att leva för ledamöterna i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Det kanske till och med blir möjligt att löntagarna kommer att få en bättre arbetslöshetsförsäkring redan innan de allmänna valen 2014.

Det är en del som ska falla på plats för att detta ska lyckas. Nu är det bara väntan på en ljusnande(?) framtid som gäller.

Länkar: Arbetet, Arbetet, SVT, di.se, dagens arena, Fokus, SvD, SVT, SVT, Tidningen Vision, Byggnadsarbetaren, ka.se, Hotellrevyn

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 november, 2012, i Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Kan man börja tro på en bättre arbetslöshetsförsäkring?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: