Uppenbart att regeringen försöker sopa undan spåren


Under onsdagen exploderade den famösa vapenaffären med Saudi-Arabien igen. Det började med att Ekot avslöjade att en känslig handling, i strid med grundlagen, plockats bort ur diariet på regeringskansliet. I detta fall ska det handla om ett e-postmeddelande som skickats från FOI (avdelningschefen Lars Höstbeck) till regeringskansliet. Meddelandet ska ha skickats till tjänstemannen Per Anderson på försvarsdepartementet.

Ekot försöker få ut detta meddelande från Regeringskansliet men får veta att det inte finns. Man får däremot ut det från FOI. Meddelandet bevisar att regeringen har varit informerad om att FOI, i strid med alla regler, tänkte låta Bulvanföretaget SSTI leda arbetet med vapenfabriken. Detta motsäger vad regeringen tidigare har hävdat i denna fråga.

Konstitutionsutskottet utreder ju detta sedan tidigare. De har fått ut en hel mängd handlingar kring affären. Men det saknade meddelandet hade man inte fått. Utskottets ordförande, Peter Eriksson (MP), säger att …

Vi har begärt alla handlingar som har relevans i det här ärendet och vi har också fått mängder med handlingar men den här handlingen som är viktig den har vi inte fått.

Det här kan ju verkligen bli till en pikant affär för den borgerliga regeringen att hantera. Det är klart att den politiska oppositionen kommer att agera  och sätta press på regeringen. Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin uttalar att …

Som jag ser det är det ett brott mot Sveriges grundlag. Extra oroande är att journalister när man begärt ut mejlet fått svaret att det inte existerar. Det är ju, om det stämmer, uppenbart att regeringen försökt sopa undan spåren efter något man finner besvärande.

Det ska bli intressant att se vart denna affär kommer att ta vägen. Kommer någon eller några att få betala det politiska priset för det skedda? Detta visar bara på hur smutsiga internationella vapenaffärer kan vara.

Länkar: Ekot, Ekot, dn.se, SvD, di.se, SVT, dagens arena, Ekot, SvD, SVT debatt, Ekot, Journalisten

Andra som skrivit: Roger Jönsson, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Peter Högberg, Peter Johansson, Johan Westerholm, Håkan A Bengtsson

Industribloggare: Leine Johansson, Kaj Raving

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 22 november, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 10 kommentarer.

 1. Mer pikant, mutbrott av Lövfen/Metall i Sydafrika…

 2. Finns det numera någon som tror att Sverige är ett föregångsland si eller så ❓

 3. Tunn soppa ?
  Ganska tydligt

  SAAB & Löfven/Metall –> Mumsa & ANC –> Sydafrikas dåvarande regering.

  • Göran Johansson

   Jag betvivlar inte att dåvarande Metall bidrog med kontakter. Huruvida man gjort nåt mer än så synes ganska tunt bevisat.

 4. Kontraktet som gjordes kanske hjälper dig …

 5. En skola fick man mot att man gav sitt stöd, ingen har påstått annat vad jag vet.

  ANC fick tydligen mer men den punkten i kontraktet var ju mörkad av metall när sydafrikanska representanter ville veta sanningen …

 6. Det är klart att ANC/Mumsa förnekar inblandning i korruption, tror du att de är dumma ?
  Vad säger kontraktet, ganska klart, den punkten de censurerat bort skulle vara ännu värre för ANC och Saab/Metall. Till slut kommer sanningen fram, men i sådana här fall brukar det sällan leda till att ansvariga får skaka galler (tyvärr).

  Varför försvara du det hela istället för att kräva papperen på bordet … ?
  Ja just det, du är trogen din husbonde.

%d bloggare gillar detta: