Ett JASligt besvär


TV-programmet Kalla fakta rapporterar kring vilken roll Stefan Löfven eventuellt spelade när Sverige sålde ett antal av vårt modernaste stridsflygplan till Sydafrika. Enligt programmets uppgifter ska (dåvarande) Metall bidragit till att övertyga fackförbundet NUMSA att bli positiv till affären. Enligt Kalla fakta hade Stefan Löfven ”en ledande roll i projektet”. Huruvida han och/eller Metall ägnat sig åt tvivelaktig verksamhet i samband med denna JAS-affär vet jag ju inte.

Jag betvivlar inte att den fackliga organisationen bidrog på det sätt man kunde för att få affären till stånd. Det handlade ju om avancerad svensk industriell verksamhet med många personer anställda. Sverige som nation, svensk fackföreningsrörelse och den socialdemokratiska rörelsen hade genom sina handlingar i kampen mot apartheid förtjänat respekt i motsvarande rörelser i Sydafrika. Detta bidrog säkert till att Sydafrika valde att köpa denna dyra produkt från just Sverige – inte från någon annan nation.

Jag känner Stefan Löfven som en hedervärd person. Jag vet inte vilken hans roll var vid detta tillfälle. Jag utgår ifrån att vad Metall gjorde i denna affär hade ganska lite betydelse i det stora hela. Jag utgår ifrån att förbundet har agerat på ett sätt som man inte behöver skämmas för. Det förväntas trots allt litet mer av en facklig organisation. IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe säger att …

Visst har vi gett stöd till sydafrikanska metall- och gruvarbetare. Vi gav och ger av fackliga kunskaper och utvecklar samtidigt våra egna. Det är detta som vårt internationella fackliga samarbete alltid har handlat om. Ingenting annat.

Jag utgår ifrån att, för IF Metall, inget finns att dölja när det gäller denna affär.

Länkar: Kalla fakta, di.se, Aftonbladet debatt, vlt, da.se

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 22 november, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Ett JASligt besvär.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: