Fredrik Reinfeldt: Ibland väljer vi att inte lyssna


Det rapporteras att de tre oppositionspartierna (S, VP och MP) kommer att ta strid för att fälla den borgerliga regeringens förslag att införa RUT-avdrag för läxhjälp. De tre partiernas utgångspunkt i denna fråga är att ett sådant skattegynnande i första hand kommer att gynna de med de högsta inkomsterna. De säger vidare att …

Läxhjälp ska vara något som ska vara en möjlighet för alla och helst via skolan, så att alla som behöver kan få del av hjälpen. Barns möjlighet att få läxhjälp ska inte vara avhängigt av att de har föräldrar som kan betala ett par hundra kronor per timme, efter skatteavdrag, för hjälp med läxorna i hemmet.

Enligt Leif Jakobsson (S), skatteutskottets vice ordförande, överväger partiet att begära in mer underlag för bedömning av frågan. Han anser att remisstiden varit väldigt kort samt att listan över remissinstanser var konstig. Som exempel har vare sig Lärarnas riksförbund som Lärarförbundet getts möjlighet att yttra sig över detta förslag. Huruvida detta har skett medvetet då förbunden är starkt kritiska till denna metod att hjälpa elever som hamnat efter i skolan. Följande ord av Metta Fjelkner (Lärarnas riksförbund) tjänar bra som avslutning på mitt inlägg:

Staten borde satsa på skolans kärnverksamhet i stället för att skattesubventionera verksamhet utanför skolan, i synnerhet som det finns väl fungerande kostnadseffektiva verksamheter som Mattecentrum eller Stiftelsen Läxhjälpen. Dessa ideella organisationer där alla är lika välkomna oavsett socioekonomisk bakgrund borde prioriteras.

Länkar: dn.se, SVT, Lärarnas Nyheter

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 8 november, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Hur länge skall vi stå ut med denna samhällsförstörande statsminister och hans minoritetsregering som hela tiden mer och mer drar ner oss pensionärer, sjuka, arbetslösa och de ekonomiskt och socialt obemedlade i skiten!

    Bengt Nilsson, klassisk sosse

  2. Varför begärs inte nyval av oppositionen? Hur mycket skada hinner den här regeringen göra på två år.
    NYVAL NU!

%d bloggare gillar detta: