Om att utnyttja papperslösa


SVT rapporterar att den borgerliga regeringen slutbereder ett förslag till lag som ska göra det svårare och kostsammare att anställa/utnyttja papperslösa. Sverige har, trots att EU-kommissionen skickat en varning, ännu inte infört en sådan lagstiftning. Syftet med en sådan lag är att förhindra illegal invandring till EU-länderna.

En arbetsgivare som anställt papperslösa riskerar, enligt förslaget, att betala avskräckande böter, att offentliga stöd, förmåner och bidrag dras in i fem år. Arbetsgivaren blir skyldig att betala ut minst tre månaders lön till den anställde enligt kollektivavtal för den aktuella branschen. Dessutom måste arbetsgivaren betala hemresan för den papperslöse. Migrationsminister Tobias Billström (M) säger …

Det är ingen liten fråga att människor lever i ett skuggsamhälle. Det är ingen liten fråga att arbetsgivare kan utnyttja människor på ett ganska brutalt sätt ibland bara för att de saknar tillstånd att vistas i Sverige.

Jag delar, i och för sig, ministerns uttalande. Frågan är bara om denna lagstiftning kan komma åt det grundläggande problemet. Syftet med lagstiftningen synes mer vara att sända en signal till illegalt hitkommande (oftast fattiga) människor. De ska få veta att det krävs arbets- och andra tillstånd för att få arbeta i Sverige (och övriga EU-länder). De är på intet vis välkomna till vår del av världen. Jag vet inte om lagen kan komma åt alla samvetslösa potentiella arbetsgivare som inte tvekar att utnyttja dessa försvarslösa människor. Det finns en risk att dessa aktiviteter sjunker än djupare in i skuggan och/eller mer kriminell verksamhet tar över.

Jag vill, naturligtvis, att man ska kunna lagföra personer som utnyttjar de papperslösas situation. Men däremot tror jag inte på att en sådan lag kommer åt det grundläggande problemet. Det är att fattiga människor tvingas av omständigheterna att ta sig till andra länder i förhoppningen om att kunna försörja sig och sina anhöriga. Vi kan se dem som bärplockare i de svenska skogarna, som arbetande i Qatar och över hela världen. Det är de som är de verkliga globala arbetarna. Det är samtidigt de som utför de arbeten inga andra vill utföra. De gör det dessutom till skamligt dåliga löner.

Ja till att införa en lagstiftning som skisseras ovan. Men glöm inte att det behövs många andra initiativ för att få en rättvisare och rimligare värld.

Länkar: SVT, Ekot, Fastighetsfolket

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 1 november, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om att utnyttja papperslösa.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: