Jan Björklund vill ha betyg tidigare


En av gårdagens större politiska händelser var att Folkpartiet presenterade sitt förslag till skolpolitiskt förslag. Det var en ganska lång punktlista som partiet presenterade. Jan Björklund menade, inte särskilt blygsamt, att …

Reformeringen av svensk skola måste fortsätta. Vi har genomfört omfattande reformer men vår bedömning är att de inte kommer att räcka för att föra tillbaka Sverige i världstoppen.

Det förslag som fick mest uppmärksamhet var det om att betyg ska ges redan från årskurs fyra. Jan motiverar förslaget med att eleverna tar skolan på mer allvar när betyg sätts. Förslaget togs väl inte helt väl emot från den politiska omvärlden. Vare sig allianskamrater eller opposition gjorde vågen. Lärarnas organisationer var inte heller överdrivet imponerade över detta förslag. Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén pratade om att man inte kommer till rätta med skolans problem genom folkpartistisk mäthysteri och om att grisen inte blir tjockare bara för att man mäter oftare.

Något finns det ju i kritiken. Det är knappast så enkelt att allt blir bättre och att fler elever kommer att sköta sig bättre bara man betygsätter oftare och tidigare. Det finns ju även en risk för att fler elever ger upp snabbare om de känner att de inte hinner med. Viktigare bör vara att arbeta med lärarna och deras arbetssätt. Man måste förstås arbeta med ordningen i klassrummen och att arbeta med de elever som kommer efter eller har problem med studiemotivationen. Då krävs säkert en hel mängd insatser.

Det är möjligt att socialdemokraterna däremot ska börja fundera över om inte skolan åter ska förstatligas. Det kan vara ett sätt att få en bättre medelstilldelning till sådana skolor som behöver kompenseras för socioekonomiska kriterier.

Länkar: SVT, dn.se, Ekot, SvD, SVT, Lärarnas Nyheter, Ekot

Andra som skrivit: Martin Moberg, Peter Johansson, Alliansfritt Sverige, Peter Högberg, Peter Johansson, Peter Andersson, Badlands Hyena, Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 30 oktober, 2012, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Jag, icke-Fp-ist, sympatiserar med Björklunds idé, fastän jag skulle gå ännu längre så som det är ute i den stora världen. De första åren läggar man ju grunderna för skolgången iom att man lär sig att läsa, skriva och räkna. Det blir omöjligt att fortsätta med studierna högre upp i skolan om man missat dessa. Och vi vet ju hur många som lämnar nian utan att ens kunna det mest grundläggande … Vad blir av dessa ungdomar?

    Jag tror ”att fler elever kommer att sköta sig bättre bara man betygsätter oftare och tidigare”. Dessutom upptäcker vi sprickorna i de där viktiga grunderna mycket tidigare. Vi kan sätta in resurserna mycket tidigare eller i undantagsfall låta eleven gå om samma klass en gång till eftersom ungarna är så olika och vissa behöver längre tid för att tillgodogöra sig samma kunskaper. Det är mycket klokare att göra än att släppa dem vidare ända fram till nian och sedan lämna skolan utan fullständiga grundläggande kunskaper.

    Jag skulle välkomna om sossarna skulle kontra med ett alexanderhugg i frågan dvs betyg från början dvs ettan och för all framtid avföra denna fråga från dagordningen. Flera decenniers förfjollning i den svenska skolan skulle därmed kunna ta ett slut. Hälsningar

%d bloggare gillar detta: