En alldeles för ingående kontroll av enskilda företag


Urban Bäckström uttrycker som representant för Svenskt Näringsliv sitt ogillande över socialdemokraternas förslag till hantering av vinster i välfärden. Det är väl knappast särskilt förvånande att de ogillar alla former av försök att begränsa privata företags vinstmöjligheter. Uttalandet känns dock i delar något överdrivet och som målande upp en bild ingen vet hur den kommer att se ut. Han avslutar sitt inlägg påståendet …

Av rent ideologiska skäl föreslås en politik som uttryckligen syftar till att underminera delar av näringslivet. I högskattelandet Sverige är offentliga uppdrag en synnerligen viktig del av företagens verksamhet. Är detta första steget mot ett totalt monopol för offentlig egenregi? Vad vi nu ser ter sig som det allvarligaste hotet mot det fria näringslivet på decennier.

Svenskt Näringsliv ska förstås fritt få bedriva sin opinionsbildning. De kommer säkert att göra allt de kan för att påverka opinionen i denna fråga. Samtidigt behöver ju även de ta hänsyn till att många människor ogillar att skattemedel hamnat på bankkonton i några skatteparadis. Även de bör ta hänsyn till hur tidigare offentligt ägda tillgångar sålts till enskilda till långt under marknadsvärde. Även de har att ta hänsyn till framväxten av allt större och färre privata välfärdsföretag.

Svenskt Näringsliv har, liksom Socialdemokraterna, att manövrera försiktigt i denna fråga. Socialdemokraterna har ett bredare ansvar att ta på sig. Som politiskt parti har de att fånga upp människors tankar om nutid och framtid. Det handlar ju ändå om hur de pengar används som människor betalt in i form av skatt.

Länkar: SvD, di.se, Ekot, di.se, ka.se

Andra som skrivit: Ola Möller, Martin Moberg, Peter Högberg, Lena Sommestad, Martin Moberg, Peter Johansson, Ola Möller

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 oktober, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Klokt sagt av dig : ”Som politiskt parti har de att fånga upp människors tankar om nutid och framtid. Det handlar ju ändå om hur de pengar används som människor betalt in i form av skatt.”

    Jag skulle bara tillägga att detta skall gälla ALLA områden inom det offentliga inklusive industripolitik med konstiga etableringsstödformer, jordbruykspolitk med ännu konstigare subventioner, invandringspolitik & socialpolitik med alla typer av bidrag etc. Ty även dessa är ju skattepengar.

%d bloggare gillar detta: