De kambodjanska textilarbetarnas villkor är urusla


TV4 har besökt en textilfabrik i Kambodja som tillverkar kläder åt H&M. Inslaget rapporterar om löner på 3 kronor i timmen och om sömmerskor som jobbar så mycket övertid att de svimmar.

Det går inte annat än att hålla med Erik Andersson på IF Metalls internationella enhet när han säger att de kambodjanska textilarbetarnas arbetsvillkor är urusla. Med vetskapen om att delar av H&M:s kollektioner tillverkas under sådana villkor så kommer jag knappast att handla kläder där.

Jag antar att H&M har varit medveten om den vinkling som TV4 visade upp i sitt inslag. Jag vet dock inte om det bidrog till företagets önskan om att ingå i den samverkan som IF Metall och H&M lanserade för ett par dagar sedan. De båda kommer att tillsammans med ILO, Unionen, och Sida starta ett projekt i syfte att försöka förbättra arbetsförhållandena i Kambodja. Man ska utbilda kambodjanska fackklubbar och fabriksägare om vikten av att samarbeta. Erik Andersson säger till Dagens Arbete att …

Vi uppvaktade H&M och berättade att vi som förbund också organiserade textilarbetare och att vi var beredda att göra något på plats.

Jag hoppas att detta projekt kan bidra till att förbättra villkoren för de som arbetar i alla de textilfabriker som tillverkar kläder åt H&M. Det är, i vilket fall som helst, alldeles utmärkt att IF Metall driver på i dessa frågor.

Länkar: TV4, Aftonbladet, da.se, da.se, Handelsnytt, SvD, di.se, dn.se, SvD, di.se, Resumé, Ekot, Expressen, SvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 oktober, 2012, i Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Var är folksam, AMF och alla andra stora aktieägare nu då?
    Hyckleriet vet inga gränser i dessa pensionsbolag. Fy f-n.

  1. Ping: Fungerande lönesystem saknas i låglöneländer | Unionen Opinion

%d bloggare gillar detta: