Regeringen har noll koll på sjukförsäkringen 2.0


Igår kväll skrev jag om hur det verkar finnas en massa luft i statistiken kring hur många utförsäkrade som återvänt till arbete. Ett stort antal av de utförsäkrade som arbetat deltid (och som fortfarande arbetar samma antal timmar) och som skickats ut ur sjukförsäkringen räknas som om de (i positiv mening) återvänt till arbetsmarknaden. De är fortfarande sjuka och kan inte arbeta mer än de gör och har gjort.

Efter Ekots rapportering kommer socialförsäkringsminister Ulf Kristersson att kallas till Riksdagens socialförsäkringsutskott. Tomas Eneroth, vice ordförande i utskottet, säger att …

Jag tycker att det är anmärkningsvärt om sjukskrivna nu redovisas som arbetande. Det visar att regeringens påståenden av rehabiliteringskedjan vilar på mycket svag grund.

Idag skriver Ekot om att en fjärdedel av de 55.000 personer som utförsäkrats ur sjukförsäkringen och som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen inte får någon ersättning. De anses av Arbetsförmedlingen för sjuka att arbete men anses samtidigt av Försäkringskassan tillräckligt friska att erhålla ett arbete. Dessa personer kan vare sig erhålla ersättning från arbetslöshetsförsäkringen eller från sjukförsäkringen.

Den ansvarige ministern verkar ta saken med viss ro. Han meddelar dock att det förstås vore bra att undersöka de uppgifter som framkommit i Ekots rapportering.

Länkar: SVT, dn.se, Ekot, di.se, di.se, SVT, Ekot

Andra som skrivit: Mikael DuboisKjell Rautio, Thomas Böhlmark, Leine Johansson, Alliansfritt Sverige

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 oktober, 2012, i Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: