Allt färre omfattas av tjänstepension


Ekot rapporterar att det verkar som om allt färre anställda omfattas av avtal om tjänstepension. AMF Pension har granskat hur många anställda som omvattas av något av landets fyra stora kollektivavtalsområden (och därmed har tjänstepension). Enligt tidigare uppgifter har 90 % av arbetskraften omfattats av tjänstenpension. 2010 var denna siffra 88 % för att 2011 ha skunkit till 86 %. Fredrik Nordström, chef för Trygghetsekonomi vid AMF Pension, säger till Ekot …

Det ser ut som om det är fler i dag som inte har en tjänstepension än 2010. Vi funderar på vad som ligger bakom det och vi har inte några riktigt bra svar i dagsläget, men man kan fundera på om det inte är så att de unga som väl kommer in på arbetsmarknaden saknar kollektivavtal, men också tjänstepensioner.

Det förekommer förstås att arbetsplatser som saknar kollektivavtal tecknar ett motsvarande försäkringspaket av, exempelvis, FORA. Men det finns förstås fall där arbetsgivaren väljer bort att teckna sådana försäkringar för de anställda. Det innebär att man riskerar att förlora väldigt mycket pengar i inbetalda pensionspremier. Fredrik exemplifierar med att för …

… en privatanställd LO-arbetare så är det ganska mycket. Det slutar på ungefär 1,6 miljoner kronor på pensionskontot när man är 65 år.

Det finns därför all anledning att verka för att arbetsgivare tecknar avtal med en facklig organisation.

Länkar: Ekot, Tidningen Vision

Industribloggare: Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 15 oktober, 2012, i Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Allt färre omfattas av tjänstepension.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: